Доступність посилання

ТОП новини

Донецький адвокат оскаржує проект Податкового кодексу


Донецьк – Колекція позовів проти органів влади, таких, як скарги з надання звань Героїв України чи з дублювання фільмів українською мовою, які надходили останнім часом із Донецька, сьогодні поповниться іще одним. Донецький адвокат подає скаргу на проект Податкового кодексу, ухваленого Верховною Радою у першому читанні, до Вищого адміністративного суду України.

Донецький адвокат Дмитро Коробко оскаржує рішення, яке ще не набуло чинності. Він побоюється, що проект ухвалять у тому вигляді, у якому він є, і тоді оскаржувати його буде пізно. Юрист вважає, що проект Податкового кодексу наразі порушує конституційні права громадян України. Одне з них – право конфіденційності.

«Податковий кодекс, його проект, справді дає звичайним інспекторам податкової інспекції повноважень більше, ніж у слідчих і прокурорів. Тобто, якщо прокуророві потрібно звертатись до суду та інших інстанцій для певних слідчих дій, то інспектор нічого не має робити. Якщо він хоче, то заходить до вас до квартири і дивиться, як ви живете, чи відповідає це вашим доходам. Їм зараз дають забагато повноважень, і я хочу з цим боротись», – пояснює юрист Коробко.

Проект кодексу збільшує термін податкових перевірок утричі, руйнує право збереження банківської таємниці, порушує принцип недоторканності майна громадян. Про все це йдеться у позові Дмитра Коробка. На його думку, новий Податковий кодекс значно ускладнює умови ведення бізнесу.

Підприємці – «за»

Донецькі підприємці підтримали Коробка. Замість так званих «податкових канікул» бізнес чекав спрощення регуляторних процедур, але цього не відбувається, сказав у коментарі Радіо Свобода бізнес-тренер Владлен Сисун.

«Тут варто розуміти один важливий момент: у складі витрат, які несе будь-який підприємець, коли він спілкується, платить податки, штрафи, які є вже обов’язковими, платить за документи, самі податки серед цих витрат – одні з найменших», – розповів Сисун.

Завдяки винятковим повноваженням, якими наділяють податківців, прірва між підприємцями і фіскальними органами буде тільки рости, доводить адвокат Дмитро Коробко. Проект дозволяє стягнення спірних податків у беззаперечний спосіб і конфіскацію майна в рахунок погашення податкової заборгованості без рішення суду. Окрім того, податківці зможуть викликати підприємців на допити.
Дмитро Коробко просить суд відхилити проект такого податкового кодексу.

У той же час адвокат припускає, що суд може причепитись до формальностей і не взяти його позов до розгляду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG