Доступність посилання

ТОП новини

Претендентів на звільнення в уряді стає більше


Київ – Сьогодні на позачерговому засіданні Рада національної безпеки та оборони розглядатиме питання про звільнення міністра оборони Михайла Єжеля. А постанови щодо звільнення урядовців Юрія Бойка, Сергія Тігіпка, а також Голови СБУ Валерія Хорошковського Верховна Рада може розглянути вже сьогодні. Зареєстрували їх у парламенті представники Блоку Юлії Тимошенко. Серед коаліції голосувати за звільнення Тігіпка висловили готовність лише комуністи. Експерти ж зазначають, що чергових кадрових ротацій слід очікувати не раніше осені.

Рішення про відставку міністра оборони Михайла Єжеля, за інформацією «Дзеркала тижня», може бути ухвалене на сьогоднішньому засіданні РНБО. У підготовленому проекті рішення Радбезу є пункт про незадовільні результати роботи Єжеля на своїй посаді. Приводом для звільнення, за повідомленням джерел в Адміністрації Президента, стало невдоволення Президента Януковича станом справ у Збройних Силах за підсумками візиту до Криму. Зокрема, під час відвідання севастопольського аеродрому «Бельбек» глава держави поцікавився, яка кількість літаків, що є в наявності, може піднятися у повітря. На що президенту сказали, що з 20 винищувачів бригади полетіти може лише один.

Постанову про звільнення із посади віце-прем’єр-міністра із економічних питань у Верховній Раді зареєструвала представниця Блоку Юлії Тимошенко Ольга Боднар. До речі, саме вона була авторкою постанови про звільнення віце-прем’єра з гуманітарних питань Володимира Семиноженка, яку підтримали як представники опозиції, так і коаліції. Поки що про підтримку відставки Тігіпка заявили лише комуністи. Підставою для звільнення вони називають внесення до парламенту непідготовленого податкового кодексу.

«Віце-прем’єр Тігіпко показав свою неспроможність і безвідповідальність щодо державних питань, які ставила перед ним коаліція, виконання передвиборчої програми і тих обіцянок, які ми брали для наведення порядку у країні», – заявив лідер КПУ Петро Симоненко з парламентської трибуни.

БЮТ хоче «показати героїв»

Блок Юлії Тимошенко наполягає також на розгляді питання про відставку Міністра палива та енергетики Юрія Бойка та Голови СБУ Валерія Хорошковського. Проте, бютівці не особливо вірять, що їхні постави знайдуть підтримку у парламенті. За словами опозиційного прем’єр-міністра Сергія Соболєва, наразі БЮТ переслідує іншу мету.

«Громадяни України дізнаються, яка роль того ж пана Бойка в оборудках пана Фірташа, яка роль у цьому пана Хорошковського. Дізнаються, хто є реальним автором податкового кодексу, коли будемо розглядати постанову щодо пана Тігіпка. Тому, думаю, що це є найважливішим. Країна має знати своїх героїв в обличчя», – зазначив Сергій Соболєв в інтерв’ю Радіо Свобода.

Зміни будуть восени?

Представники ж Партії регіонів заявлять: питання кадрових ротацій у виконавчій владі сьогодні не на часі.

«Питання про відставки чи кадрові ротації розглядається спочатку на раді фракції. На раді фракції це питання не порушувалося, тому що не має звернень ні з Кабінету міністрів, ні від депутатів. Тому ми вважаємо, що це питання не на часі», – говорить заступник голови фракції Партії регіонів Вадим Колесниченко.

Парламентськими кулуарами також ходили чутки про звільнення ще двох урядовців: міністра транспорту та зв’язку Костянтина Єфименка, а також міністра вугільної промисловості Юрія Ященка. Проте, на думку політичних оглядачів, найімовірніше, що наступних кадрових ротацій у виконавчій владі слід чекати не раніше осені.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG