Доступність посилання

ТОП новини

Коаліція провела «підкилимну» відставку віце-прем’єра Семиноженка


Володимир Семиноженко, колишній віце-прем’єр із гуманітарних питань
Володимир Семиноженко, колишній віце-прем’єр із гуманітарних питань

Київ – У п’ятницю Верховна Рада звільнила двох урядовців – міністра екології Віктора Бойка та віце-прем’єра з гуманітарних питань Володимира Семиноженка. Якщо до міністра претензії висловлювали давно, то відставка віце-прем’єра стала несподіванкою. В коаліції її пояснюють неефективною роботою урядовця та необхідністю скорочувати бюджетні витрати. Експерти натомість кажуть про посилення внутрішньої боротьби у владній команді.

З ініціативою відставки Віктора Бойка з посади міністра екології виступав Блок Литвина, за квотою якого він був призначений на посаду. Вони були незадоволені відсутністю зв’язку між міністром і його політичною силою. Офіційно він був звільнений у зв’язку із переходом на іншу роботу.

Повною несподіванкою стали результати голосування за відставку гуманітарного віце-прем’єра Володимира Семиноженка. Її підтримали не лише опозиціонери, які ініціювали розгляд питання, але й всі три фракції, що входять до складу більшості.

Формальним приводом для розгляду питання стало порушення процедури при призначенні урядовця.

Семиноженко виявився чужим серед своїх


Голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що таку посаду взагалі треба скоротити з метою економії бюджетних коштів. За його словами, Президент дав вказівку скоротити витрати на держапарат. «Скорочення одного з віце-прем’єрів було би логічним», – зауважив пан Єфремов.

Проте, чому саме Володимир Семиноженко потрапив під секвестр, лідер фракції регіоналів не уточнив.

За словами депутата-регіонала Вадима Колесніченка, до гуманітарного віце-прем’єра накопичилося багато претензій. «За останні три тижні близька ста депутатів зверталися письмово до керівництва держави з проханням розібратися: що виробляє, як працює пан Семиноженко, – каже він. – Кожен депутат вирішував, як йому голосувати, особисто».

Проте далеко не всі представники коаліції хотіли коментувати відставку віце-прем’єра. «Що ви одразу вмикаєте?!» – роздратовано відреагував речник фракції Блоку Литвина Олег Зарубінський на прохання дати коментар на диктофон.

Деякі депутати-регіонали визнавали, що достеменно не знають суть претензій до віце-прем’єра, але голосували за звільнення.

Між бізнесом і «союзом братніх народів»

Опозиція висувала претензії на адресу Володимира Семиноженка ще відтоді, як він у березні заявив про можливість союзу України, Росії та Білорусі. Щоправда, тоді, після критики на свою адресу з боку Президента, він дезавуював свою заяву.

Депутат-нашоукраїнець Юрій Кармазін схильний вважати, що насправді претензії представників більшості до віце-прем’єра можуть мати фінансовий характер. «Адже відомо, що він мав бізнес-інтереси, – зазначив пан Кармазін. – Я не можу казати напевно, бо документи зараз на перевірці, але там пов’язані Міністерство охорони здоров’я і аптечна мережа».

Політолог Володимир Фесенко вважає, що ніби ця відставка є своєрідним попередженням голові уряду Миколі Азарову. «Всередині Партії регіонів є конкуренція певних груп, – зауважує політолог. – Є незадоволені Азаровим, зокрема, після історії з Податковим кодексом. Я не виключаю, що вирішили таким чином нанести удар по його позиціях. Вибити з уряду людину, яка близька до Азарова».

Володимир Семиноженко довідався про свою відставку під час робочої поїздки в Черкаську область. Він назвав свою відставку політичною і вважає, що звинувачення на його адресу не витримують критики.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG