Доступність посилання

ТОП новини

Знайдені в парку Харкова останки німецьких солдатів перепоховають


Знайдені на будівництві дороги в парку Харкова останки німецьких солдатів перепопоховають на одному з міських цвинтарів, де вже є окреме німецьке поховання.

Про це на засіданні виконкому міської ради заявив секретар міськради Геннадій Кернес.

«Якщо підтвердиться, що ці людські останки мають стосунок до тих німецьких солдатів, що в часи війни здійснювали окупацію Харкова, ми відповідно до всіх канонів здійснимо перепоховання», – сказав Кернес.

Знаходити людські останки на місці будівництва дороги у харківському парку почали від минулої п'ятниці. Першими кістки виявили активісти «Зеленого фронту», які протестують проти вирубки дерев заради нової автомагістралі. Вони ж і викликали криміналістів, які наразі проводять експертизу, і повідомили про знахідку Народному союзові Німеччини із догляду за військовими похованнями.

Харківські історики припускають, що знайдені останки належать солдатам німецького Вермахту, яких масово ховали у парку за часів Другої світової війни.

За іншою версією, кістки можуть належати харків'янам, що померли від холери або туберкульозу наприкінці 19-го століття, чи ж загиблим від Голодомору в 1930-і роки.

Захисники лісу заявляють про будівництво дороги на людських кістках і вимагають припинити будівельні роботи.

Від початку 1990-х років у Харкові вже перепоховали близько шести тисяч останків, що були знайдені в парку імені Горького спільною німецько-українською комісією.
XS
SM
MD
LG