Доступність посилання

ТОП новини

В іспанській Памплоні почався знаменитий фестиваль святого Ферміна


Тисячі людей пройшли процесією вулицями міста за фігурою святого Ферміна, патрона Памплони, на відкриття фестивалю вранці 7 липня 2010 року
Тисячі людей пройшли процесією вулицями міста за фігурою святого Ферміна, патрона Памплони, на відкриття фестивалю вранці 7 липня 2010 року

Памплона, Іспанія – У місті Памплоні, столиці іспанського регіону Наварра, яку переважно населяють баски (і називають це місто Ірунья), відбулися перші цього року бої відчайдухів із усього світу з биками.Вони є невід’ємною часткою фестивалю святого Ферміна, що, як релігійне свято, відбувався тут з 13-го століття.

Двоє молодих людей зазнали поранень уже в перший день фестивалю святого Ферміна, найбільш відомого своїм encierro, або боями відчайдухів із биками, котрих випускають із клітки і які стрімголов біжать вниз вузькими вуличками до арени.

У середині минулого століття цей фестиваль став усесвітньо відомим завдяки Ернестові Хемінгуею, що описав його у своєму знаменитому романі «Фієста» («Сонце теж сходить»). Вдячні памплонці, до речі, перейменували арену на честь американського письменника.

Щорічний фестиваль почався бігом шести биків о 8-й ранку. Взагалі-то восьма – це через сучасний літній час, бо ж насправді, за Сонцем, це, як і в давнину, 7-а ранку, адже традиційно фестиваль починався о 7-й сьомого числа сьомого місяця.

Небезпечний екстрим

Коли клітку відкрили, навтіч від гострих рогів кинулися сотні любителів екстриму з усього світу, яких це свято привабило цього року. Щоразу принаймні одна особа зазнає серйозних поранень або навіть гине у перебігу дев’ятиденної фієсти. Але вчора лише 18-річний австралієць і 20-річний іспанець потрапили до лікарні з незначними пошкодженнями.

А сьогодні вранці бики серйозно поранили ще двох, і ще п’ятеро зазнали легших травм. Фото 8 липня 2010 року

Інші туристи були просто захоплені пережитим. Хоча самі памплонці, які беруть участь у заході, нарікають, що наплив відвідувачів, які точно не знають, як поводитися під час забігу, роблять його складнішим і небезпечнішим.

Тим, хто біжить із биками вперше, обов’язково слід порадитися з тими, хто вже має досвід. Як правило, початківцям радять не намагатися робити щось надто героїчне, адже бики часом важать тонни, не кажучи вже про роги. Достатньо спіткнутися – і це може дорого коштувати. Особливо відраджують ховатися від бика у рамі дверей чийогось будинку, бо це може стати смертельною пасткою, якщо бик зверне на вас увагу. Новим учасникам також рекомендується уважно вивчити маршрут бігу до його початку.

Жінкам традиційно не дозволяється брати участь, хоча щоразу все більше жінок це роблять. Якщо жінка хоче взяти участь, їй треба уникати владців, бо вони спробують усунути представницю «слабкої статі» від участі.

Утікати від биків – тільки чесно

Як сигнал старту лунає два постріли з ракетниці – перший, коли відкривається клітка, другий – коли останній бик виходить на волю. Після першого пострілу можна відразу тікати, щоправда, якщо так зробити, то в кінцевому пункті опинитеся задовго до биків, і публіка глузуватиме з вас. Почекайте трохи, і ви відчуєте лоскотання рогів на спині.

Хоча є багато шляхів утечі, вони існують лише для надзвичайних ситуацій. Якщо ви схочете залишити трасу передчасно, вас виштовхають назад охоронці. Для відваги перед забігом рекомендується випити склянку пачарану – місцевого алкогольного напою.

Нині біг із биками – це лише один аспект фестивалю.Багато хто взагалі не бачить биків жодного разу за дев’ять днів, та все одно одержує море вражень від оркестрів, парадів та танців 24 години на добу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG