Доступність посилання

ТОП новини

Зміни бюджету завдали удару по обороноздатності України – Гриценко


Сьогоднішнє рішення парламенту, яке передбачає скорочення видатків на Збройні сили України на два мільярди 135 мільйонів гривень, завдає удару по обороноздатності країни. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив голова парламентського комітету з питань національної безпеки й оборони Анатолій Гриценко.

«Ті два мільярди 135 мільйонів, які зараз обрізали – це 2 мільярди спеціальний фонд, якого і так би не було, і 135 мільйонів – це загальний фонд, гарантований. Якщо виділили 56 мільйонів на житло, то зараз їх – нуль. Тобто ніхто в армії не розраховує на те, що він отримає квартиру. Як може офіцер за злиденної зарплати, яка є нижчою за середню зарплату по країні, ще віддавати дві третини на те, щоб винаймати житло? На що він буде жити? Тому мотивації немає жодної, бойова підготовка стоїть і шансів на краще немає», – заявив Гриценко.

За його словами, навіть за умови ухвалення якихось кадрових рішень у Міноборони, але при такому скороченні військового бюджету і відсутності перспектив його збільшення – ситуацію в ЗСУ поліпшити неможливо. «Хоча п’ять Кузьмуків туди призначай, хоч п’ять Гриценків – нічого суттєво не зміниться», – заявив нунсівець.

«Можна обмежити розкрадання коштів, можна більш ефективно використовувати те, що є, але якісних змін в армії не відбудеться», – сказав колишній міністр оборони.

Сьогодні Верховна Рада внесла зміни до держбюджету-2010. Документ передбачає зменшення дефіциту держбюджету до 4,99% ВВП, скорочення видатків і доходів Головного кошторису країни.

У зв’язку з цим рішенням депутати від опозиції закликали до відставки уряду.
XS
SM
MD
LG