Доступність посилання

ТОП новини

Хто справжній пан Києва


Гетьман Іван Мазепа
Гетьман Іван Мазепа
Як мені бракує колишнього мера Києва Олександра Омельченка. За його керування столицею, в Києві відбудовували церкви, ремонтували тротуари і чистили вулиці від снігу. Кажуть, все оцінюється з відстаню часу, і це справді так. Порівняно з нинішнім мером Києва Леонідом Черновецьким, або «Льонею Космосом», як його в народу звуть, Омельченко був справжнім київським Вашингтоном.

Київська влада сьогодні зганьбилася остаточно. Перейменувавши частину вулиці Івана Мазепи на вулицю Лаврську, панове обранці показали неоднозначно, хто їхній пан. А це Кирило – шеф Російської православної церкви, яка останнім часом диктує в Україні погоду. І яка вже кілька сотень років проклинає Івана Мазепу як «зрадника і нечисту силу».

Тепер Печерська Лавра, де панує Московський патріархат, вже не знаходиться на вулиці гетьмана Мазепи, який так багато зробив, щоб ця Лавра була архітектурним шедевром українського православ’я.

Збудована коштом Івана Мазепи Всіхсвятська церква
На площі Києво Печерської Лаври за гроші Івана Мазепи були відновлені Троїцька Надбрамна церква (збудована у 1106–1108 роках), Успенський собор (1073–1089), була збудована Церква Всіх святих над Економічною брамою (1696–1698). Кам'яний мур Лаври (1696–1701) був зведений коштом Івана Мазепи: південно-західна башта побудована 1696 року; південна (Часова чи Годинникова, бо в ній до 1818 році був годинник); північна (Малярна, бо там містилася малярна майстерня); східна (Онуфрієвська – від церкви святого Онуфрія, або Палатна, бо тут містилися палати Івана Мазепи). Це лише на території Києво-Печерської Лаври. Весь список церков, які були збудовані за кошти гетьмана Мазепи, сягає майже 50.

Що тут взагалі можна сказати? Що Київрада служить примхам московського владики? Що українські політики взагалі лише вміють служити чужим панам, а не своєму народові? Що вся ця братія не має краплини національної гордості? Можна сказати ще й більше.

Чи не слід швидше провести місцеві вибори? Бо жаль мені гетьмана Мазепу страшенно. Десь він дуже сильно в своїй домовині перевертається.
  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

XS
SM
MD
LG