Доступність посилання

ТОП новини

Український візит поваги Германа Ван Ромпея


Герман Ван Ромпей
Герман Ван Ромпей

Брюссель – Із робочим візитом до Києва сьогодні прибуває голова Європейської ради Герман Ван Ромпей. У чільного представника Євросоюзу заплановані зустрічі з Президентом, Прем’єр-міністром та спікером Верховної Ради України. Як повідомляють дипломатичні джерела у Брюсселі, мета візиту – засвідчити важливість дружніх відносин з Україною. Планується підбити підсумки переговорів з приводу Угоди про асоціацію та участі України у врегулюванні ситуації у Придністров’ї.

Перший в історії двосторонніх зв’язків візит президента Європейської ради – це підготовчий етап до саміту Україна-ЄС, що відбудеться через 4 місяці. Підсумки переговорів щодо підготовки Угоди про асоціацію, Придністров’я та безвізовий режим – такими, за свідченнями речника Європейської ради Хесуса Кармони, будуть «три кити», на яких базуватиметься київський візит Германа Ван Ромпея, якого ще неофіційно називають «президентом Євросоюзу».

Вже сам факт візиту є свідченням важливості України для Євросоюзу, кажуть деякі європейські дипломати.

Україна – це стратегічний партнер Європи, яка вкотре нагадає про те, що готова сприяти українським економічним та демократичним реформам, коментують політологи.

Нагода підбити підсумок щодо переговорів з Угоди про асоціацію


Хоча цей візит ніщо інше, як звичайне засвідчення поваги з боку Європи, сторони, все ж, зупиняться на низці технічних питань щодо підготовки Угоди про асоціацію. Власне, рішення з цього та інших питань ухвалюватимуться пізніше, зокрема на двосторонньому саміті наприкінці осені у Брюсселі.

«Сьогодні буде нагода підбити підсумок переговорного процесу щодо Угоди про асоціацію, – каже речник президента Європейської ради Хесус Кармона. – У листопаді у Брюсселі буде саміт Україна-ЄС, і там уже й ухвалюватимуть конкретні рішення щодо цього».

Відвідини України Германом Ван Ромпеєм саме у той день, коли президент Янукович відзначатиме своє 60-річча – це доречний збіг обставин, кажуть у прес-службі Європейської ради. І натякають, що пан Ван Ромпей, вочевидь, прибуде на зустріч із українським Президентом із якимось сюрпризом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG