Доступність посилання

ТОП новини

США підтримують прагнення України до Євросоюзу – Клінтон


Віктор Янукович та Гілларі Клінтон під час офіційного візиту державного секретаря США до Києва, 2 липня 2010 року
Віктор Янукович та Гілларі Клінтон під час офіційного візиту державного секретаря США до Києва, 2 липня 2010 року

Київ – Сполучені Штати Америки підтримують євроінтеграцію України та прагнення збалансувати інтереси між Росією та США. Про це заявила у п’ятницю державний секретар США Гілларі Клінтон під час свого візиту до Києва. Пані Клінтон взяла участь у засіданні Українсько-американської комісії зі стратегічного партнерства, зустрілася із Президентом Віктором Януковичем, одним із лідерів опозиції Юлією Тимошенко та виступила перед студентами Національного технічного університету «КПІ».

Двері НАТО для України залишаються відчиненими, але Київ сам має вирішувати, чи вступати йому до альянсу. Про це держсекретар США Гілларі Клінтон заявила після засідання Українсько-американської комісії зі стратегічного партнерства.

«Україна є суверенною і незалежною державою, яка має право обирати своїх власних союзників. Двері НАТО для України відчинені, але вона має сама це вирішувати. Ви самі маєте обирати це чи інший шлях для вашої безпеки», – зазначила держсекретар Сполучених Штатів.

Гілларі Клінтон наголосила, що США вітають продовження співпраці між Україною та НАТО, зокрема, щодо проведення спільних навчань «Сі Бриз», та висловлюють підтримку подальшій євроінтеграції України.

«Хочу висловити американську підтримку щодо подальшої інтеграції України в Європу. Ми маємо сподівання, що буде поступ у переговорах щодо угод про асоціацію і лібералізацію візового режиму. Україна зробила багато для того, щоб засвідчити свою приналежність до Європейського Союзу, і показала демократичний приклад у регіоні», – зауважила Клінтон.

Вона також заявила і про підтримку прагнення України збалансувати інтереси між США, Росією та ЄС, і процитувала президента Барака Обаму, який раніше привітав «перезавантаження» відносин із Росією і з американського, і з українського боків.

Янукович просить підтримки США і декларує позаблоковість


Знаковим є те, що якраз напередодні візиту Гілларі Клінтон Верховна Рада виключила прагнення України до членства у НАТО з переліку основних напрямів державної політики у сфері національної безпеки.

Сьогодні ж на зустрічі з американським держсекретарем Президент Віктор Янукович заявив, що Україна готова розвивати відносини з НАТО у контексті реформування української армії, спільної участі у миротворчих та антитерористичних заходах. Але при цьому наголосив, що Україна є позаблоковою державою.

«Ми цінуємо підтверджену сьогодні послідовну позицію США щодо гарантування суверенітету, незалежності, територіальної цілісності та непорушності кордонів України. Це особливо важливо для України як для європейської, позаблокової держави. Хочу наголосити, що США є нашим надійним стратегічним партнером», – сказав Віктор Янукович.

Говорячи ж про напрямки зовнішньої політики України, Янукович зазначив, що «курс України на європейську інтеграцію є безальтернативним». При цьому Президент висловив сподівання, що США підтримають Україну на цьому шляху.

Що покаже «дзеркало» візиту?

Директор Українського інституту публічної політики Віктор Чумак
Український візит Гілларі Клінтон має стати дзеркалом не тільки американсько-українських, але і американсько-російських відносин, вважає директор Українського інституту публічної політики Віктор Чумак.

«Якщо Клінтон буде підтримувати владу і говоритиме про повну підтримку реформ, які проводить Янукович, то тоді можна сказати, що «перезавантаження» російсько-американських відносин відбувається в прискореному темпі достатньо позитивно для російської влади, – вважає український експерт. – Якщо ж буде все-таки нагадування про те, що треба зберегти ті досягнення, які вже є в Україні (це і чесні вибори, і свободу слова, і право на вільні зібрання), – ну, тоді можемо сказати, що Україна не зникла ще зовсім із екранів американських радарів».

Нинішній візит Гілларі Клінтон до України є четвертим, але першим для неї як державного секретаря США.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG