Доступність посилання

ТОП новини

Шуфрич: звільнення з міністра політичне, але Балогу не призначать


Нестор Шуфрич, якого Верховна Рада звільнила в суботу за поданням уряду з посади міністра з питань надзвичайних ситуацій і захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, заявив журналістам, що до нього «довели» необхідність звільнення з цієї посади «з політичною мотивацією».

За його словами, про це йшлося під час його розмови напередодні звільнення з Президентом Віктором Януковичем і Прем’єр-міністром Миколою Азаровим.

Як сказав Шуфрич, ситуація полягає в тому, що «розширюється коло коаліції, і для того, щоб забезпечити можливість формування коаліції в новій якості, необхідно звільнити кілька крісел», і одним із них стало крісло міністра з надзвичайних ситуацій.

Це було рішення Президента, заявив Шуфрич. Він додав, що «як політики сприйняв цю реальність спокійно».

При цьому він підтвердив припущення, що на посаду міністра з надзвичайних ситуацій розглядали кандидатуру лідера партії «Єдиний центр» Віктора Балоги, який свого часу вже обіймав цю посаду.

Але Шуфрич наголосив, що кандидатура Балоги виявилася «непрохідною», бо виникли «певні труднощі» щодо її підтримки з боку деяких фракцій коаліції, і за неї «відмовилися голосувати». Це, сказав Шуфрич, він «знає точно».

За його даними, рішуче проти Балоги виступила одна з двох фракцій – чи то КПУ, чи то Блоку Литвина, – і тому зараз доведеться шукати компромісну постать чи домовлятися з цими фракціями.

Раніше в суботу, після того, як Верховна Рада ухвалила постанову про звільнення Нестора Шуфрича, народний депутат від БЮТ Сергій Міщенко висловив журналістам думку, що посаду міністра з надзвичайних ситуацій «готують для когось» як «хабар», «щоб невеличка, але горда група з однієї з фракцій увійшла в коаліцію». При цьому він висловив припущення, що це буде група депутатів, наближена до Віктора Балоги.

Натомість народний депутат із групи «Єдиний центр» фракції НУНС Михайло Полянчич, оцінюючи для журналістів озвучену бютівцем можливість, заявив, що входження його групи до коаліції нині – «виключене питання», бо Віктор Балога «на хабарі не є дрібний чоловік».

А народний депутат від КПУ Євген Царьков заявив журналістам, що нового міністра призначать за квотою Партії регіонів.

Напередодні, в п’ятницю, на сайті Президента з’явився указ про призначення Шуфрича заступником секретаря Ради національної безпеки і оборони.
XS
SM
MD
LG