Доступність посилання

ТОП новини

Одне з найвисокогірніших сіл на Косівщині відзначає півтисячолітній ювілей


Мешканці села Баня-Березів Косівського району продовжують відзначати в неділю 500-річчя свого села, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Святкувати вирішили впродовж трьох днів, із «гуцульським розмахом».

Урочистості розпочалися в суботу панахидою на місці загибелі сотенного УПА Мороза – керівника Березівської сотні. Це була молитва за всіх борців, які віддали життя за волю України.

Після пішої ходи історичними місцями, де колись були храми, до старого цвинтаря біля церкви встановили пам’ятний хрест на честь піввікових роковин загибелі.

З освячення цього хреста розпочинаються недільні святкування. А потім пройде великий збір сільських родин «Мій родовід – мій оберіг».

За словами депутата Косівської районної ради, голови оргкомітету святкувань Миколи Васкула, перший день був більше духовним і зорієнтованим на молодь, а другий – науково-пізнавальний та розважальний, хоча і в ньому є велика духовна складова.

П’ятнадцять корінних родин села представлять свої таланти в пісні, музиці, читанні поезій чи гуморесок, приготують традиційну баня-березівську страву або ювілейний торт, а також передадуть для громадської світлиці свій подарунок.

Патріотизм і любов до України розпочинаються з маленького патріотизму і гордості за свої родини, переконані організатори дійства.

У понеділок, коли в селі якраз храмовий день, очікують гостей із райцентру Косова і з Польщі.

А з концертом виступлять вихідці з Баня-Березова, які зараз живуть у різних містах. Серед них і відомий естрадний співак Василь Лазарович.
XS
SM
MD
LG