Доступність посилання

ТОП новини

Голова ВСУ закликає Януковича ветувати закон про судоустрій


Голова Верховного Суду Василь Онопенко просить Президента Віктора Януковича застосувати право вето до ухваленого Верховною Радою 7 липня закону про «Про судоустрій і статус суддів». Про це йдеться в повідомленні прес-служби Верховного Суду.

У своєму листі Онопенко закликає Януковича запобігти «системному руйнуванню принципів вітчизняного правосуддя й істотному зниженню рівня судового захисту в державі».

За словами голови Верховного Суду, аналіз змісту закону свідчить про те, що низка його концептуальних положень не відповідає визначеним Конституцією основним принципам функціонування судової влади, здійснення правосуддя, побудові судової системи, а також гарантіям незалежності суддів і права громадян на судовий захист.

На переконання Онопенка, цей закон створює передумови й несе серйозні загрози зазіхань на незалежність судової влади, а також гарантоване Конституцією право громадян на судовий захист.

Крім того, ухвалений закон Онопенко називає «кроком назад» в утвердженні України як демократичної й правової держави, що негативно позначиться на іміджі країни на міжнародній арені.

7 липня Верховна Рада ухвалила нову редакцію закону «Про судоустрій і статус суддів». Цей документ передбачає створення Вищого спеціалізованого суду України для розгляду цивільних і кримінальних справ, зменшення кількості суддів Верховного суду України, обмеження функцій ВСУ, ліквідацію військових судів, обов’язкове призначення членами Вищої ради юстиції суддів, обраних безстроково.
XS
SM
MD
LG