Доступність посилання

ТОП новини

Янукович почуває себе більш комфортно в старій радянській компанії (європейська преса)


Прага – У європейській пресі не без певної долі іронії оцінили так званий неформальний саміт СНД в Ялті та відзначення лідерами шести пострадянських республік 60-річчя від дня народження українського глави Віктора Януковича. Деякі газети зауважили, що «основним підсумком саміту в Ялті можна вважати «повернення» України в СНД». А окремі оглядачі наголосили, що Янукович почуває себе в пострадянській компанії набагато комфортніше, аніж поряд із європейцями – Ван Ромпеєм, Туском чи Меркель.

Польська «Жечпосполіта» інформує, що відзначення 60-річчя Президента України Віктора Януковича відбувалася на неформальному саміті в українській Ялті в оточенні пострадянських лідерів головних країн СНД. Газета також зауважує, що в центрі уваги в Ялті був російський президент Дмитро Медведєв, який намагався грати «жартівливу роль» своєрідного «масовика-розважальника» і навіть казав, що «привід для зустрічі у цій залі не є вже таким драматичним, як у наших попередників, котрі зустрічалися тут 1945 року». «Жечпосполіта» зауважує також, що Медведєв поводився тут в Ялті минулої суботи «в ролі господаря». Газета цитує експертів, котрі вважають, що «Президент України почуває себе в компанії пострадянських лідерів, як риба в воді, але для нього значно менше комфорту в оточенні європейців на кшталт Ван Ромпея, Туска чи Меркель». Польське видання також наголошує, що відзначення ювілею Віктора Януковича супроводжувалося показом документального фільму без критики про нього Першим національним телеканалом, де пробігло чимало кадрів із буквально радянськими здравицями на честь 60-річчя Януковича.

Чеська «Лідове новіни» інформує про скромні підсумки зустрічі українського Президента з президентом ЄС Ван Ромпеєм і виділяє лише два моменти цих перемов минулої п’ятниці в Києві – пропозицію Януковича високому чільникові з Брюсселя активніше включати Європу в модернізацію Криму, де нероздільно панує нині Росія, а також йшлося проймовірність посередництва Києва у діалозі ЄС із Білоруссю, бо як заявив Віктор Янукович, «ізоляція цієї держави не відповідає інтересам Києва». Експерти висловлюють скептицизм стосовно майбутньої активізації стосунків між ЄС та Україною.

Московська «Комерсант» вважає, наприклад, що ухвалення Верховною Радою України Закону про лібералізацію газового ринку не означає автоматичної фінансової підтримки від Брюсселя, бо там чекають реальних реформ в українській енергетиці на кшталт підвищення внутрішні цін на газ до рівня світових, а це понад 100 доларів за тисячу кубічних метрів блакитного палива. Експерти також переконані, як наголошує «Комерсант», що у найближчій перспективі не варто чекати якихось кардинальних змін в енергетичній політиці Києва і тим більше, коли транзитна роль України з можливим будівництвом російського газового «Південного потоку» втрачає свою перспективу.

Про це також пише сьогодні й австрійська «Ді Прессе», котра звертає увагу, окрім намагання Росії взагалі провалити реалізацію європейського проекту «Набукко», на «газовий обхід» Росією України Чорним морем за рахунок реального вже фактично будівництва «Південного потоку». Австрійське видання наголошує тут, що всі головні європейські енергетичні гравці, такі як Австрія, Італія, Німеччина, Болгарія, підтримують цей російський газовий проект.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG