Доступність посилання

ТОП новини

Клуби за інтересами – Львівська міська та обласна ради


Львів – Місця на виборах у місцеві органи влади купуватимуть за великі гроші, прогнозують львівські аналітики і політологи. Адже партії, які зареєстровані більше року, оголосять продаж місць у виборчих списках. До того ж, новий закон про місцеві вибори 31 жовтня нав’язує суспільству диктатуру політичних партій і обмежує політичну конкуренцію.

Новий закон про вибори до місцевих органів влади, за оцінками львівських експертів, політично вигідний передусім Партії регіонів, комуністам і партії Володимира Литвина, які намагатимуться створити лояльні місцеві органи влади. Цей закон фактично позбавив нові політичні сили права на участь у виборах.

Нині депутати представницьких органів влади Львівщини лобіюють інтереси місцевих олігархів, які водночас мають депутатські мандати, утворивши такі собі провінційні клуби за інтересами. Якщо мова йде про нерухомість чи земельну ділянку, у сесійних залах панує одностайність.

Представник Комітету виборців Львівщини Оксана Дащаківська наголошує, що як і попередня партійна система виборів, так і нова залишає практику закритих клубів.

«Навіть мажоритарна система в цьому законі дає право висувати партіям, а це далі будуть закриті товариства, – каже вона. – Це будуть представники громади через політичні партії, а це не є позитивом».

Міський голова служитиме партії

Однак найгостріші дискусії серед львівських експертів та місцевих політиків виникають довкола питання про висунення кандидата на посаду мера лише однією міською партійною організацією. Адже міський голова служитиме не громаді, а політичній партії, тобто виконувати усі примхи й бажання її лідера та його наближених. Один із претендентів на крісло мера Львова Андрій Садовий на минулих виборах отримав перемогу саме завдяки підтримці блоку «Наша Україна» і, ймовірно, він висуватиметься знову уже цією політичною силою, прогнозує політолог Юрій Шведа.

«Нині «Наша Україна» більше зацікавлена у кандидатурі Садового, аніж він сам, – зауважує політолог. – Це дає йому можливість, маючи політичну підтримку, бути господарем у цьому середовищі. Адже БЮТ має в області дуже підмочену репутацію... Ми позбавлені гострої політичної боротьби серед якомога більшої кількості кандидатів».

Авторитетних галичан мобілізує Партія регіонів

На сьогодні у Львівській міській та обласній радах домінують блоки «Народна самооборона – Наша Україна» і Юлії Тимошенко. Рейтинги партій «Наша Україна» і «Батьківщина», за соціологічними даними, значно нижчі, аніж блоків, які не братимуть участь у виборах, згідно з новим законом. Реальним переможцем на місцевих виборах політологи називають Всеукраїнське об’єднання «Свобода», яке перемогло на виборах у Тернопільську облраду і вирізняється негативними заявами щодо діяльності Президента Януковича, а це викликає симпатії у галичан переважно літнього віку.

Тим часом місцевий осідок громадської партії «Пора» запропонував лідерам «Фронту змін», «Удар», «За Україну» брати участь у виборах від їхньої політичної сили. А Львівська обласна організація Партії регіонів минулого тижня звернулась з пропозицією до відомих галичан долучитись до роботи в їхньому партійному осередку. Мова йде про мобілізацію авторитетних людей, що надало б можливість регіоналам отримати місця в місцевих органах влади.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG