Доступність посилання

ТОП новини

Україна втрачає конкурентні переваги через хиби управління


Київ – Чи знаєте ви, що Київ за економічними показниками відповідає середньому рівню розвитку Угорщини, а Львів, який входить до п’ятірки міст із найбільш конкурентоздатною економікою, має рівень розвитку Уругваю? Економіки решти українських регіонів почуваються набагато гірше. Так змалювали конкурентоспроможність українських регіонів експерти, які 30 червня оприлюднили результати досліджень, проведені Фондом «Ефективне управління» та Всесвітнім економічним форумом.

Від початку кризи українська економіка стрімко втрачає конкурентні переваги. Дослідження свідчать, що нині цю тенденцію долають лише деякі регіони України.

Про особливості розвитку конкурентоспроможності на рівні окремого міста розповів мер Львова Андрій Садовий. «Ми визначили, що пріоритетними для міста є кластери туризму і бізнес послуг. Чому раніше на них не звертали уваги? Думали, що туристи та бізнес прийдуть самі собою. Ще одна перевага – якісна освіта. Але треба робити так, щоб вона готувала кадри для Львова, а не для європейських наукових центрів!», – зазначає мер міста.

Криза опустила Україну до рівня Гамбії

Від початку світової фінансової кризи Україна лише втрачала свої позиції у світовій економіці, відзначають міжнародні та українські експерти. Так, на сьогодні держава має лише три конкурентні переваги: великий внутрішній ринок товарів та послуг, потужну систему освіти, та гнучкий динамічний ринок праці.

За рештою конкурентних показників Україна посідає останні місця у Європі та світі, відзначила експерт Фонду «Ефективне управління», співавтор дослідження Лейлі Аббасова. Вона наголосила, що за останні 3 роки Україна втратила до 10 позицій у світових економічних рейтингах, пропустивши уперед такі країни як Гамбія та Алжир.

Влада та бізнес «забули» про точки росту економіки – експерт

До втрати конкурентоздатності призвели найбільшою мірою непродумані дії української влади та поганий інвестиційний клімат, відзначає старший спеціаліст Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Дмитро Науменко.

«Не було більш-менш великих проектів у енергетиці, машинобудуванні, сільському господарстві та інших галузях, які визначені як точки прориву. Тому втрата позицій є цілком закономірною. Частково це пояснюється інертністю бізнесу. Частково – вкрай складним регуляторним середовищем», – підсумовує експерт.

Китайський шлях – ближчий, аніж європейський?

У той час, коли розвинені держави потерпали від кризи та її наслідків, Китай та інші країни, які розвиваються, показували високі темпи економічного зростання. Тож сьогодні саме до їхньої моделі розвитку має приглядатися Україна, відзначає представник Всесвітнього економічного форуму Тьєрі Гейгер.

«Україна намагається брати приклад із заходу та півночі, хоча їй варто подивитися на схід. Стрімкий розвиток країн Азії показує Україні нові можливості, однак і створює певні проблеми. Зокрема, конкуренція за світові ринки та інвестиції. Україна має знайти відповіді на ці виклики», – зауважив Гейгер.

Для цього, відзначає експерт, Україна має розвивати фінансовий ринок та банківську систему, залучати нові технології та спрощувати умови для інвесторів, а також зменшувати інфляцію та державний борг, які є чинниками економічної нестабільності.

Між тим у Міністерстві економіки відзначають, що Україна збільшує свої конкурентні переваги. Зокрема, за офіційною статистикою Міністерства, кількість зовнішніх інвестицій в Україні зростає, як наслідок – обсяг експорту від початку року збільшився на одну п’яту, а обсяги виробництва у промисловості – майже на 13 відсотків. Утім експерти наголошують, що навіть за таких умов українська економіка за рівнем конкурентоздатності посідає 82-ге місце у світі зі 133-х країн, котрі досліджували.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG