Доступність посилання

ТОП новини

Відомий дерев’яний собор у Новомосковську почали реставрувати


Фахівці спеціалізованого підприємства розпочали зовнішні роботи на будівлі дерев’яного Свято-Троїцького собору в Новомосковську, який збудований «без жодного цвяха» і є пам’яткою національного значення, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

За інформацією з Новомосковської міськради, висотники замінюють проіржавілі елементи даху дзвіниці та знімають стару фарбу зі стін, яка там накопичувалась ще з часу її будівництва.

За словами робітників, труднощів додає те, що будівля храму зроблена з дерева, і це унеможливлює використання паяльних ламп для зняття старої фарби. Фарбу відшаровують спеціальними промисловими фенами.

Після очищення зовнішньої поверхні розпочнуть реставраційні роботи, ґрунтування дерев’яних елементів та фарбування собору.

Кольорова гамма дерев’яної «перлини» залишиться незмінною – білі стіни, зелені бані.

Тим часом триває акція збирання коштів на ремонт і реставрацію храму: імена доброчинників заносять до спеціально виготовленої для цього Книги пам’яті.

Новомосковську церкву вважають шедевром дерев’яної монументальної архітектури козацького бароко 18-го століття. Це єдиний дев’ятибаневий хрестово-купольний храм у світі.

Храм описав Олесь Гончар у своєму романі «Собор».

За понад 200-річну історію пам’ятку архітектури реконструювали тільки раз. Сучасна реконструкція має обійтись у 13 мільйонів гривень.
XS
SM
MD
LG