Доступність посилання

ТОП новини

Як добитися інформації українською


Київ – Окружний адміністративний суд продовжить розглядати справу про порушення права на отримання інформації українською мовою. Київський апеляційний адмінсуд повернув до розгляду справу громадянина Володимира Богайчука проти Головного київського міського управління у справах захисту прав споживачів. Позивач вимагає від управління з захисту прав споживачів провести перевірку підприємств, які реалізують транспортні засоби, на дотримання законодавства про мови.

Володимир Богайчук відстоює своє гарантоване Конституцією право на інформацію державною мовою вже не вперше. У 2003 році позивався проти Запорізького автомобілебудівного заводу – за те, що реалізатори не задовольнили прохання чоловіка надати йому інструкцію з експлуатації придбаної «Таврії» українською мовою.

В українських судах позов залишився поза увагою. Нині ця справа – під назвою «Богайчук проти України» – на розгляді у Європейському суді з прав людини.

Суддя не дочитала справу?

Черговий позов – зі схожого питання. Коли вирішив замінити «Таврію» на новіше авто і відвідав один із салонів, інформацію про обраний автомобіль українською так і не отримав.

В управлінні із захисту прав споживачів на скаргу Володимира Богайчука не відреагували. Чоловік подав позов до Окружного адмінсуду, але там його відхилили – суддя нібито не зрозуміла змісту. «Я впевнений: суддя просто-напросто полінувалася дочитати справу до кінця», – стверджує адвокат позивача Іван Макар.

Тепер в адмінсуді позов таки розглянуть – до цього зобов’язав столичний апеляційний адмінсуд. «Суд ухвалив: апеляційну скаргу позивача задовольнити. Ухвалу Окружного адмінсуду міста Києва скасувати. Справу Богайчука до Головного київського управління у справах захисту прав споживачів направити до суду першої інстанції для подальшого розгляду справи», – йдеться у рішенні суду.

Богайчук вимагатиме з’ясувати, хто винен

За словами Володимира Богайчука, тепер він напевне вимагатиме, щоб управління із захисту прав споживачів таки перевірило відвіданий громадянином автосалон на наявність інформації про товари українською мовою. «В разі відсутності такої інформації, управління зобов’язане накласти штраф. Окрім того, оскільки мені в управлінні взагалі відмовили у наданні інформації, зобов’язати його надати інформацію щодо подібних випадків», – додає він.

У Головному київському управлінні у справах захисту прав споживачів отримати коментар так і не вдалося. На сайті установи інформація про проведені перевірки та виявлені порушення також відсутня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG