Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники критикують рішення парламентарів Франції щодо паранджі


Правозахисна організація «Міжнародна амністія» розкритикувала рішення нижньої палати французького парламенту, яка підтримала заборону на носіння паранджі – одягу, що закриває обличчя – в публічних місцях.

За словами правозахисників, документ порушує права жінок, які носять паранджу, зокрема, перешкоджає їм працювати поза домом або здобувати освіту.

У заяві «Міжнародної амністії» мовиться, що необхідно «давати право жінкам робити власний вибір, а не обмежувати вибір, доступний їм».

Вчора нижня палата парламенту Франції – Національні збори – підтримала законопроект, який передбачає заборону на носіння паранджі в публічних місцях. У вересні законопроект про заборону носіння паранджі має розглянути французький Сенат, верхня палата парламенту.

Минулого тижня міністр юстиції Франції Мішель Альо-Марі сказала депутатам Національних зборів, що носіння паранджі суперечить світським цінностям Франції, які передбачають життя «з відкритим обличчям».

Критики кажуть, що заборона порушує права людини.

У Франції живуть понад 5 мільйонів мусульман, це найчисельніша мусульманська громада в Західній Європі. Водночас «нікаб», або чадру, яка закриває все обличчя, крім щілини для очей, за даними Міністерства внутрішніх справ, вдягають менш як дві тисячі мусульманок.
XS
SM
MD
LG