Доступність посилання

ТОП новини

У Криму утискують українські церкви?


Севастополь – Севастопольська міськрада відмовилася узаконити земельну ділянку для монастиря Української православної церкви Київського патріархату у селі Морозівка на околиці Севастополя. Православні віруючі скаржаться на утиски з боку влади. На Кримському півострові у схожій ситуації перебувають й інші християнські церкви, які не підпорядковуються Московській патріархії, – римо- і греко-католики.

Монастир Святого Таїсія Величковського існує в Морозовці майже 10 років. Але розташований він у приватній сільській садибі, на приватизованій землі, що виділялася під житло. І вже кілька років церква просить переоформити цю ділянку, власником якої є настоятель монастиря отець Паїсій.

Але категорично проти цього виступили представники проросійських сил – депутати від «Російського блоку», «вітренківці», комуністи. Представники Партії регіонів на словах висловилися за виділення цієї землі церкві, але своїм голосуванням рішення не підтримали.

Лідер фракції «Блоку Наталії Вітренко» Євген Дубовик в інтерв’ю Радіо Свобода зізнався, що керувався не законом, а релігійними переконаннями. Мовляв, у нього, як православної людини, «викликає відторгнення будь-яка зрадницька позиція церкви». Для нього Московська патріархія «є чільною церквою». За словами депутата, його позиція, «як православної людини», щодо виділення землі УПЦ Київського патріархату – « вкрай негативна».

Молитва допоможе, а закон?

Єпископ Климент
Єпископ Кримський і Сімферопольський Климент каже, що і в Севастополі, і в Кримській автономії влада ігнорує інтереси православних Київського патріархату. Зокрема, у Севастополі окрім суперечки довкола монастиря в Морозовці уже кілька років актуальне питання виділення землі для будівництва кафедрального собору.

За словами владики Климента, єпархією був розроблений проект, знайдено дві вільні земельні ділянки, зроблено всі необхідні архітектурні прив’язки. Громада тричі подавала документи до міськради і тричі їй відмовляли. Єпископ УПЦ (КП) каже, що його паства молиться про врозумлення севастопольських чиновників і депутатів, але з осені буде вживати більш активних дій на захист своїх релігійних прав.

На владу уже давно скаржаться і севастопольські римо-католики, які майже 20 років просять повернути їм колишній костел в центрі міста. Зараз там розташований кінотеатр та офіси комерційних структур. Попри заступництво і прохання самого Ватикану, поки що все марно.

А в Сімферополі чиновники міськвиконкому дали дозвіл на збір документів для виділення під будівництво греко-католицького храму земельної ділянки, яку вже давно самовільно зайняли кілька родин репатріантів-кримських татар.

Настоятель Сімферопольської парафії Священномученика Йосафата отець Віктор вважає, що це зроблено, щоб зіштовхнути греко-католиків із мусульманами. У Сімферопольському міськвиконкомі цей конфлікт не коментують і радять розбиратися з Меджлісом.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG