Доступність посилання

ТОП новини

В Україні слабка опозиція і все сильніший СНІД (європейська преса)


Прага – Низка європейських видань широко висвітлює початок у Відні Всесвітньої конференції з боротьби зі СНІДом. Особливу увагу на форумі, що зібрав у столиці Австрії до 25 тисяч активістів анти-СНІДу, було привернуто до України, де на сьогодні, за різними даними, від 1,6 до 2 відсотків населення ВІЛ-інфіковані, і лише близько 20 відсотків із них отримують необхідну медичну допомогу. В газетах Європи також пишуть про гострі проблеми української політичної опозиції, розкол у лавах котрої викликає посилення антидемократичних тенденції у діях нинішньої влади Києва. Деякі з видань попереджають, що Москва намагається використати у посиленні свого впливу в Україні церкву, зокрема, наступний візит на українські терени патріарха Московського.

Австрійська «Ді Прессе» інформує про початок у Відні у минулу неділю всесвітньої акції на боротьбу зі СНІДом. У віденському центрі ярмарок зібралося до 25 тисяч учасників, які вимагають від держав світу активнішої і більш ефективної організації боротьби з цією смертельною недугою, від котрої у світі вже померло до 25 мільйонів осіб і близько 60 мільйонів вже хворі на цю хворобу. Учасниками Всесвітньої конференції з боротьби зі СНІДом у Відні є колишній президент США Білл Клінтон, мільярдер і філантроп Білл Ґейтс, один із лідерів світового руху за створення вакцини проти СНІДу Алан Бернстайн. На конференції у Відні вже прозвучало, що небезпека СНІДу переміщується з Південної Африки до Східної Європи, де до 80 відсотків ВІЛ-інфікованих – люди у віці до 30 років. Наприклад, в Україні лише менше від третини офіційно зареєстрованих хворих отримують медичну допомогу, при цьому нова влада здійснює широкомасштабний наступ на права ВІЛ-інфікованих в Україні, пише газета.

Про важку ситуацію з ВІЛ-інфікованими в Україні пише сьогодні й британська «Ґардіан». У газеті, зокрема, йдеться про широкий наступ нової влади на українських лікарів, котрі використовують найновіші методи лікування і профілактики СНІДу: «Тепер лікарів у Києві, які використовують для хворих на СНІД рекомендований на Заході лікарський засіб метадон, обвинувачують у контрабанді». Газета запитує, чи не є ця хвиля переслідувань лікарів в Україні новою владою намаганнями дискредитувати і надалі ліквідувати замінну терапію лікування наркоманії. Авторові статті в «Ґардіан» здається, що нова влада в Україні копіює в цьому російську владу, котра виступає против новітніх західних програм, направлених на зниження масштабів наркоманії і СНІДу.

Чеська «Днес» наголошує, що серед головних тем Всесвітньої конференції зі СНІДу у Відні – проблема пошуку дієвої вакцини проти цієї недуги. Так, Білл Ґейтс, котрий потратив на це вже мільярди, висловив у Відні, чи не вперше, оптимізм, що у найближчі роки вакцину знайти все ж вдасться. Газета з Праги також наголошує, що найбільш уражені СНІДом у Європі Росія та Україна. Серед українців, як інформує «Днес», лише на 2007 рік було уражено ВІЛ-інфекцією до 1,6 відсотка дорослого населення.

Швейцарське електронне видання ISN публікує великий матеріал про проблеми в українській опозиції, розкол у лавах котрої, на думку автора, призводить до посилення антидемократичних тенденцій у діях влади Президента Віктора Януковича. Тут наголошено, що опозиція опинилася у ролі «лежачої» саме у той час, коли вона найбільше потрібна українцям. В державі немає кому реально очолити масове невдоволення владою, мовиться у статті цього швейцарського видання. Тут також відзначено, що з такими тенденціями розколу і незгод опозицію очікує нищівний удар вже на наступних місцевих виборах восени цього року.

Російська «Нєзавісімая газета» інформує, що під час свого нового візиту в Україну 20–28 липня патріарх Московський Кирило матиме неофіційну зустріч з президентом Януковичем, щоб вирішити низку організаційних питань для посилення позицій російського православ’я в Україні. Газета не виключає, що йтиметься також про відкриття представництва чи центру Московського патріархату у Києві. Серед іншого «Нєзавісімая газета» виділяє слова Патріарха Київського патріархату Філарета, котрий вважає, що діяльність нинішнього глави РПЦ є загрозою для незалежності України.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG