Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція атакує новий закон про місцеві вибори


Київ – Дедалі більше політичних сил заявляють про намір оскаржувати новий закон про місцеві вибори, які мають відбутися 31 жовтня. Після партій «За Україну!», «Фронту змін» Арсенія Яценюка та партії «Удар» Віталія Кличка з такою ініціативою виступив Блок Юлії Тимошенко. Між тим, експерти кажуть, що таке оскарження матиме хіба що політичне, а не практичне значення.

БЮТ оскаржить в Конституційному Суді закон про місцеві вибори. За словами депутата-бютівця Сергія Соболєва, неприйнятними є шість положень нового закону. Насамперед, БЮТ незадоволені тим, що змішана пропорційно-мажоритарна система виборів дає широке поле для застосування адміністративного ресурсу.

«Це призведе до проведення до місцевих Рад лояльних до влади місцевих жирних котів», – йдеться у заяві БЮТ.

БЮТ йтиме на вибори кількома партіями

Крім того, хоча ця норма не стосується БЮТ, але закон відверто дискримінаційний для нових політичних сил, чиї партійні осередки зареєстровані менше року тому.

Сергій Соболєв
«Якщо взяти в сукупності порядок формування територіальних та дільничних комісій, обмеження права висунення кандидатів у депутати та мери, додати до цього зміни до закону про судоустрій, то ми отримаємо не вибори громадян, а вибори через суди, які підконтрольні партії влади, або вибори через дільничні комісії, які повністю підконтрольні партії влади», – каже Сергій Соболєв.

На переконання бютівців, неконституційність закону є настільки очевидною, що її не зможе ігнорувати навіть такий Конституційний суд, яким він є в його теперішньому форматі.

Разом з цим, бютівці запевняють, що партії, які входять до БЮТ або співпрацюють із блоком у межах об’єднаної демократичної опозиції, братимуть участь у виборах, координуючи свої дії.

Новим партіям радять йти на вибори під прикриттям старих

БЮТ – не перша політична сила. Яка оголосила про намір домагатися скасування закону. Раніше про це заявляли партія «За Україну!» В’ячеслава Кириленка, «Фронт змін» Арсенія Яценюка та партія УДАР Віталія Кличка. Більшість їхніх партосередків через новий закон не зможуть брати участь у місцевих виборах.

Олександр Черненко, голова Комітету виборців України
На думку експертів, перспектив внести зміни до закону фактично немає. «Є єдиний шлях оскаржити закон – піти в Конституційний суд, – каже голова Комітету виборців України Олександр Черненко. – Але є підстави вважати, що до виборів Конституційний суд навряд чи ухвалить висновок».

На думку експерта, новим політичним силам за таких умов залишається єдиний вихід – висувати своїх кандидатів від інших політичних сил.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG