Доступність посилання

ТОП новини

Візит Патріарха Кирила – свідчення релігійних та політичних змін в Україні


Патріарх Московський Кирило
Патріарх Московський Кирило

Київ – Із 20 по 28 липня триватиме візит Патріарха Московського Кирила до України. Представники Української православної церкви, що в єднанні з Московським патріархатом, яка організує візит, переконані, що приїзд Патріарха сприятиме подоланню релігійних конфліктів в Україні, поліпшить стосунки з Росією. Значна ж частина українських релігійних експертів називає приїзд Кирила радше політичним і очікує, що в підсумку він зміцнить позиції чинної влади й збільшить залежність української церкви від російської.

20 липня Патріарх Московський Кирило прибуває до Одеси, де освятить Свято-Преображенський собор і зустрінеться з вірянами.

За три дні подібні зустрічі та освячення нових храмів відбудуться у Дніпропетровську, де очільник російської церкви, зокрема, також відвідає завод «Південмаш».

Свій візит Патріарх завершить у Києві, розповів керуючий справами Української православної церкви Московського патріархату архієпископ Митрофан.

Російський духовний лідер буде «мирити українців»

«У Києво-Печерській Лаврі відбудеться засідання синоду Руської православної церкви. Святійший Патріарх відвідає будівництво Свято-Воскресенського кафедрального собору. Буде молебень на Володимирський гірці, зустріч із молоддю. І 27 липня Патріарх очолить всеношну. 28 липня – річниця хрещення Русі, цей день має статус державного свята, тож Патріарх очолить літургію в Лаврі», – повідомив представник УПЦ (МП).

Архієпископ Митрофан очікує, що приїзд очільника російської церкви позитивно вплине і на міжконфесійний діалог в Україні, і на ситуацію в державі загалом.

«Ми знаємо проблему – церковний розкол в Україні. Цей візит допоможе людям зробити правильний висновок із того, що відбувається в Україні. Візит слугуватиме зміцненню дружби між українським та російським народами, дружби між різними конфесіями, представники яких будуть присутні на богослужіннях. Все це сприятиме зміцненню православ’я в Україні», – підсумовує архієпископ Митрофан.

У російському православ’ї політики та економіки стає більше, ніж віри – експерти


Очільники УПЦ (МП) зазначають, що Кирило зустрінеться і з Прем’єр-міністром України Миколою Азаровим. Проте вони запевняють, що цей візит зовсім не є політичним.

Протилежної думки дотримуються представники інших конфесій. Приїзд Патріарха Кирила має аж ніяк не релігійні цілі, пояснює архієпископ Харківський і Полтавський Української автокефальної православної церкви Ігор Ісиченко.

«Сьогодні Російська православна церква є найбільш заполітизованою і показує велику залежність від політичних замовлень Кремля. Візит дасть чимало гарних картинок, але, боюся, не сприятиме духовному зростанню вірян», – вважає чільний діяч УАПЦ.

Приїзд Патріарха Кирила до України є знаковою подією, яка відображає зміни в діяльності Української та Російської православної церкви, відзначає директор Релігійно-інформаційної служби України Тарас Антошевський.

«Це знакова подія, адже з першого візиту Кирила до України відбулося значне зміцнення позицій УПЦ (Московського патріархату). Водночас в ній іде процес централізації та збільшення її залежності від Росії. Візит має політичне й економічне забарвлення. Невипадково останнім часом церква отримала багато приміщень, які їй не належали», – зазначає фахівець.

Водночас, додає він, відколу від УПЦ (МП) частини вірян, який стався після минулого візиту, очікувати не варто: «Кирило вдало виступає, змушуючи навіть опонентів частково погоджуватися з ним».

Ці процеси, прогнозують експерти, можуть суттєво зміцнити на майбутніх виборах позиції тих політичних сил в Україні, які демонструють свою прихильність до російського православ’я.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG