Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний суд визнав законність проголошення незалежності Косова


Міжнародний суд визнав законність рішення тимчасової влади Косова про проголошення незалежності цього краю від Сербії. Це проголошення не порушує основ міжнародного права, заявив голова найвищого судового органу ООН у Гаазі Хісасі Овада.

Міністр закордонних справ Сербії Вук Єремич висловив невдоволення рішенням суду ООН.

«Сербія ніколи і ні за яких обставин не визнає одностороннє проголошення незалежності так званої Республіки Косово. Наша позиція не зміниться, як, я впевнений, не зміниться позиція всіх ключових гравців на міжнародній арені у зв’язку з такою обмеженою позицією з цього питання», – заявив міністр.

Косово в односторонньому порядку проголосило незалежність від Сербії 17 лютого 2008 року. Більшість західних країн визнали самопроголошену республіку.

Всього цей колишній сербський край визнали 69 зі 192 країн світу. Проти визнання Косова виступають Сербія, Росія, КНР, інші країни.

Рішення про звернення до Міжнародного суду з питання про статус Косова було ухвалене Генеральною асамблеєю ООН за ініціативою Сербії. Це рішення підтримали 77 делегацій, 6 виступили проти і 74 утримались.

Рішення суду носить консультативний характер.
XS
SM
MD
LG