Доступність посилання

ТОП новини

Всі на південь: Володимир Путін, Юрій Лужков і Патріарх Кирил їдуть до Криму


Сімферополь – До кінця нинішнього тижня в Криму очікують на приїзд одразу кількох російських високопосадовців. За даними мас-медій, на півострів зібралися Володимир Путін, Юрій Лужков і Патріарх Кирил. Російський прем’єр відвідає українського Президента, який зараз відпочиває на Південному узбережжі Криму, уже в суботу. І російська, і українська сторони підтвердили це офіційно.

Бесіда відбудеться у кримській резиденції глави української держави, і проходити вона буде без участі преси. Прес-служба уряду Росії повідомила, що під час кримської зустрічі планується розглянути актуальні питання російсько-українських відносин та інші теми, які мають взаємний інтерес.

Крім того, Володимир Путін відвідає Севастополь, де братиме участь в урочистостях з нагоди Дня флоту Росії, який цього року відзначається 25 липня. А місцеві мас-медіа повідомляють про певні проблеми, пов’язані з безпекою пересування російського прем’єра.

Із Ялти, де розташована державна дача, до Севастополя йому доведеться їхати повз гору Госфорт. А під нею розташований великий табір байкерів, організований байк-клубом «Нічні вовки». І його лідери уже заявили, що хотіли б зустрітися з Володимиром Путіним, адже саме він торік і благословив шанувальників мотоциклів на багатокілометровий марш-кидок з Росії до Севастополя, який пройшов під російськими прапорами і проросійськими гаслами.

Патріарх Кирил Гундяєв міняє свої плани

Глава РПЦ прибуває до Криму уже сьогодні і на Південному узбережжі у нього буде неофіційна зустріч з Президентом Януковичем. Приїзд на півострів офіційно не планувався, зміни в плани Патріарха внесли кілька днів тому.

Голова Синодального інформаційного відділу РПЦ Володимир Легойда розповів, що учасники зустрічі обговорять «найширше коло питань». За його словами, у «Святішого з Президентом України давні добрі людські і робочі відносини», тож вони «без зусиль знайдуть тему для взаємокорисної розмови». Ця зустріч теж пройде без преси.

Юрій Лужков не хоче «залишати Севастополь»

Мер Москви Юрія Лужков прибуває до Криму в суботу, де спершу зустрінеться з керівництвом автономії. Того ж дня у великій залі Севастопольської міської державної адміністрації пройде зустріч керівників Севастополя з московською делегацією. На ній планується підписання програми співпраці між урядом Москви і міськдержадміністрацією Севастополя на 2011–2013 роки.

25 липня, у День Військово-морського флоту Росії, делегація з Москви візьме участь в обході на катері парадного строю кораблів. Учасники делегації будуть присутні на військово-спортивному святі на честь Дня ВМФ Росії і відвідають Дім Москви у Севастополі, а також візьмуть участь у відкритті святкового концерту на майдані адмірала Нахимова.

Незадовго до цього візиту офіційний Київ зняв з Юрія Лужкова статус «персони нон-грата», але одразу після цього мер російської столиці знову публічно поставив під сумнів законність українського суверенітету над Севастополем. Це викликало стурбовані коментарі з боку МЗС України і вимоги опозиції знову заборонити Лужкову в’їзд до України.

Натомість у четвер мер Москви знову заявив, що «Севастополь – російське місто, військово-морська база Росії». За його словами, залишати ні Крим, ні Севастополь «не можна ні в якому випадку».
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG