Доступність посилання

ТОП новини

В Одеській єпархії УПЦ (МП) пропонують ліквідувати Київський патріархат


(архівна фотографія) Митрополит Володимир (ліворуч) і Патріарх Московський Кирило у Києві, 2009 рік
(архівна фотографія) Митрополит Володимир (ліворуч) і Патріарх Московський Кирило у Києві, 2009 рік

Київ – В Одеській єпархії Української православної церкви, що в єднанні з Московським патріархатом, пропонують керівництву держави ліквідувати Київський патріархат. Водночас, за словами прес-секретаря Предстоятеля УПЦ (МП), позиція Одеської єпархії не є офіційною позицією Української православної церкви.

Для вирішення питання розколу в українській православній церкві в Одеській єпархії запропонували «болгарський» сценарій. За словами отця Сергія, прес-аташе Одеської єпархії, в Болгарії з розколом «покінчили швидко».

«Уряд ухвалив рішення, і буквально протягом тижня воно було втілене в життя. Розкол зник моментально, тому що це було штучне утворення. Так що якщо буде політична воля, якщо керівництво країни виявить політичну мудрість, то розкол зникне як дим. Може бути, не за тиждень як в Болгарії, але протягом місяця про нього забудуть як такий», – заявив він.

Можливо, речник Одеської єпархії УПЦ (МП) мав на увазі події 2004 року, коли посткомуністична влада Болгарії за одну ніч силою конфіскувала в так званого «альтернативного патріархату» Болгарської православної церкви всі його храми й майно й віддала їх офіційно визнаній церкві. Щоправда, «альтернативний патріархат» по тому виграв справу в Європейському суді з прав людини, який визнав порушення права на свободу думки, сумління й релігії й закликав сторони конфлікту добровільно домовитися про повернення майна, і розкол у болгарському православ’ї триває далі.

«Рецептом» отця Сергія в Києві здивовані. Прес-секретар Предстоятеля Української православної церкви, що в єднанні з Московським патріархатом, протоієрей Георгій Коваленко заяви отця Сергія не чув, проте наголошує: якщо ця інформація не була щонайменше опублікована на офіційному сайті УПЦ (МП), її не можна вважати за позицію церкви.

«Якщо в Києві про це нічого не знають, тоді це не є офіційною позицією Української православної церкви. Наша позиція полягає в тому, що в Україні все повинно відбуватися згідно з Конституцією та законодавством», – наголосив він.

«Болгарський сценарій» неможливий для України – експерт


У Київському патріархаті запевняють, що слова отця Сергія втілити в реалії практично неможливо. «Держава не піде на те, щоб у силовий спосіб ліквідовувати церкву, до якої належать мільйони віруючих, тисячі священиків по всій Україні. Тим більше, для таких кроків немає ніяких законних підстав», – каже голова інформаційного управління УПЦ КП єпископ Євстратій.

Малоймовірним для України вважає «болгарський сценарій» і віце-президент Української асоціації релігієзнавців Людмила Филипович. «Ситуації з розколом у болгарській та українській православних церквах дуже відрізняються. Тому будемо сподіватися, що такого не відбудеться. Проте сучасне українське керівництво може піти на будь-які кроки, тому що у них є політичний інтерес у підтримці саме цієї церкви», – додає вона.

На думку Людмили Филипович, Патріарх Московський Кирил під час свого нинішнього візиту до України не робитиме ніяких кроків у бік Київського патріархату. «Він узагалі не бачить Київський патріархат, як і всі інші православні церкви. Він так і сказав, що є помісна церква, а всі інші – у розколі, тому й поза його зацікавленням», – зазначає релігієзнавець.

У п’ятницю в Криму Патріарх Кирил має зустрітися з Президентом України Віктором Януковичем. Візит до України Патріарх завершить у Києві 28 липня. Того ж дня в Україні святкуватимуть річницю хрещення Русі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG