Доступність посилання

ТОП новини

Чиновники свідомі, що реформи буксують


Перший заступник голови Адміністрації Президента Ірина Акімова
Перший заступник голови Адміністрації Президента Ірина Акімова

Київ – Влада і надалі докладатиме зусиль, щоб спростити регуляторну систему в Україні і створити сприятливі умови для розвитку бізнесу. Про це заявила сьогодні на брифінгу перший заступник голови Адміністрації Президента Ірина Акімова. Натомість експерти і навіть деякі урядовці визнають, що темпи реформування залишаються доволі повільними.

За ініціативою влади впродовж останньої парламентської сесії ухвалено низку законів, які спрощують регуляторну систему в Україні.

Перший заступник голови Адміністрації Президента Ірина Акімова відзначила з цього приводу, що робота над створенням сприятливого бізнес-клімату в Україні триває.

«Ми просунулися в питаннях дерегуляції достатньо далеко, – запевняє вона. – Це закони, пов’язані зі спрощенням процедури реєстрації бізнесу. Проведено закон про декларативний принцип здійснення господарської діяльності – це принцип, який використовується майже в усіх цивілізованих країнах. Ухвалено важливий закон про основні засади державного нагляду, який практично удвічі зменшує кількість контрольних органів».

Банкова пропонує національні проекти

При цьому Ірина Акімова визнає, що обмежувати апарат органів контролю, особливо на місцях, вдається далеко не завжди.

«Для того, щоб з’ясувати на місцях, які проблеми, які персонально люди гальмують ці питання, за рекомендацією Адміністрації Президента зараз створені спеціальні групи, які проводять перевірки, щоб дати хороший матеріал Президентові про те, що нам зараз заважає реалізовувати хороші закони», – зазначає Акімова.

Натомість віце-прем’єр-міністр Сергій Тігіпко визнав, що реформи в Україні гальмуються через відсутність політичної волі та брак молодих освічених фахівців.

Ірина Акімова повідомила про створення Агентства національних проектів, серед пріоритетів якого три напрями: розвиток транспортної інфраструктури, енергозбереження та енергобезпека і розвиток людського потенціалу. За словами Акімової, під реалізацію національних проектів планують залучити близько 10 мільярдів доларів інвестицій. Держава, зі свого боку, обіцяє учасникам національних проектів поліпшення бізнес-клімату.

Акімова задоволена діалогом з Азаровим

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала
Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала звертає увагу на те, що більшість представників влади схильна видавати бажані успіхи за дійсні.

«Вони продовжують жити в світі обіцянок і популізму, – наголошує експерт. – Те, що сказала Акімова, м’яко кажучи, не відповідає дійсності. Викликають занепокоєння судова реформа, реформа закону про місцеві вибори – такі «реформи», справді, відбуваються. Але це підлаштування законів під конкретну владу».

Ірина Акімова розкритикувала розроблений урядом проект Податкового кодексу. Водночас перший заступник голови Адміністрації Президента заперечила інформацію про те, що восени уряд Миколи Азарова може бути відправлений у відставку, хоча окремих змін у складі уряду не виключила. За її словами, діалог між Кабінетом Міністрів та Адміністрацією Президента наразі успішний.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG