Доступність посилання

ТОП новини

Якщо нема реформ, МВФ не дасть кредиту – експерт


Київ – Місія Міжнародного валютного фонду розпочинає свою роботу у Києві. Віце-прем’єр Сергій Тігіпко сподівається на позику від 12 до 19 мільярдів доларів. Експерти констатують: такі гроші є захмарними для України. Такі суми дають тим, хто зможе їх повернути, говорить екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник. У випадку України перспективи повернути кредит незначні, адже зовнішній борг вже сягнув 104 мільярдів доларів.

Представники Міжнародного валютного фонду мають намір заслухати нові аргументи українського уряду щодо надання кредиту. Президент України Віктор Янукович заявляє: кредит направлять на розвиток країни, а не лататимуть ними дірки бюджету.

В свою чергу в МВФ занепокоєні зовнішнім дефіцитом українського бюджету та зовнішнім боргом України, що нині становить 40% ВВП. Між тим Віктор Янукович знає, що повинен зробити український уряд, щоботримати кредит. «Президент дав дуже чітке доручення уряду. Уряд має робити необхідні реформаторські кроки, необхідні непопулярні кроки, щоб країна отримала програму з Міжнародним валютним фондом», – каже глава Адміністрації Президента Сергій Льовочкін.

Уряд має зважитись принаймні на три непопулярних кроки

Арсеній Яценюк, в минулому міністр економіки України та виконувач обов’язків голови Національного банку, запевняє, що до реформаторських кроків уряд не готовий. А якщо нема реформ, МВФ не дасть кредиту. За словами Арсенія Яценюка, щоб отримати позику, уряд має зважитись принаймні на три непопулярні кроки: перше – підняти пенсійний вік, друге – скоротити дефіцит державного бюджету, третє – підняти тарифи.

Водночас Арсеній Яценюк впевнений, що такі кроки стануть нищівними для репутації нової влади: адже період ейфорії після перемоги на виборах вже завершився, а саме тоді треба було реалізовувати реформи. Кредит довіри населення майже вичерпався, і робити якісь радикальні непопулярні дії вже пізно. Тим більше, напередодні виборів до місцевих рад (які можуть відбутися цієї осені) політики навряд чи ризикуватимуть рейтингом, впроваджуючи непопулярні реформи, – прогнозує Яценюк.

Економічний експерт Ігор Бураковский погоджується, що поки уряд не зробив жодного непопулярного кроку. На думку експерта, витрати державного бюджету не відповідають можливостям країни. «Хоча скорочення окремих витрат може відбуватися, наскільки це скорочення задовольнить міжнародний валютний фонд», – каже експерт.

Ігор Бураковський не поділяє оптимістичних очікувань уряду щодо 19 мільярдів доларів кредиту МВФ. Максимум, на який може розраховувати Україна, каже економіст, це позика у 10 мільярдів доларів.
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG