Доступність посилання

ТОП новини

Азаров критикує Тимошенко, але продовжує її політику


Микола Азаров
Микола Азаров

Київ – Уряд підніме комунальні тарифи – про це голова Кабміну Микола Азаров повідомив в ефірі першого національного каналу, звітуючи про перші сто днів роботи. За його словами, перегляд комунальних тарифів не торкнеться найменш забезпечених верств населення. Між тим експерти кажуть, що дії чинного уряду багато в чому нагадують політику уряду попереднього.

За словами Миколи Азарова, теперішні проблеми у відносинах із Міжнародним валютним фондом створені попередньою владою, яка не виконувала взяті на себе зобов’язання. Тепер уряд змушений буде підвищити комунальні тарифи.

«Адже ми всюди заявляємо, це наш принцип: якщо попереднім урядом укладені якісь угоди, які набули чинності, то ми зобов’язані їх виконувати», – каже прем’єр.

Щоправда, Азаров уточнив, що зараз напрацьовується нова програма співпраці з МВФ. Комунальні тарифи буде не просто підвищено, а переглянуто та уніфіковано.

Голова уряду наголосив, що підвищення тарифів не торкнеться малозабезпечених верств населення. Він також запевнив, що, незважаючи на непростий характер переговорів із МВФ, є надія на їхн успішне завершення.

Нова податкова політика


Розповідаючи про новий податковий кодекс, Микола Азаров заявив, що уряд вперше за останні роки ініціює зменшення податкового тиску на бізнес.

«Новий податковий кодекс передбачає поетапне, впродовж 5 років – по одному відсотку в рік, – зменшення оподаткування на прибуток та на додану вартість. Це дуже серозне зниження податкового тиску», – сказав прем’єр.

Що ж до нових податків, то Азаров ініціює запровадження податку на розкіш. Зокрема, ним має обкладатися житло площею від 500 квадратних метрів.

Утім, за його словами, запровадити новий податок буде складно з огляду на те, що самі депутати – переважно люди не бідні.

На думку Азарова, рівень довіри до уряду є недостатньо високим. «Я завжди дивлюся не на плюси, а на мінуси. Виходить, ми щось десь неясно говоримо, якщо 50% людей – а це багато – нам не вірять. Люди мають урядові довіряти, цей уряд має бути їх урядом», – каже він.

А бюджетний дефіцит зростає – екс-міністр фінансів


Коментуючи перш сто днів роботи уряду Миколи Азарова, колишній міністр фінансів Віктор Пинзеник каже, що чинний уряд нарощує борг держави.

«Країна стикається другий рік із величезною нестачею коштів. І замість того, щоб виходити з цієї ситуації, породжують систему, коли країна живе в борг. І все більше не вистачає коштів на фінансування видатків. Тому що борг породжує борг», – каже Віктор Пинзеник.

За його словами, якщо дефіцит бюджету минулого року склав 104 мільярди гривень, то прогноз «бюджетної дірки» на цей рік становитиме близько 170 мільярдів гривень.

Тимошенко/Азаров: єдність та боротьба протилежностей

Тим часом політолог Володимир Фесенко вважає, що, попри нищівну критику на адресу попередників, політика уряду Миколи Азарова багато в чому схожа з позліткою уряду Юлії Тимошенко.

«Азаров дуже часто використовує ті самі методи, що й Тимошенко використовувала: ручне управління бюджетом, великий прихований дефіцит бюджету, співпраця з МВФ для нейтралізації ризиків і компенсації цього прихованого дефіциту. І це свідчить не про те, що один поганий, а інший гарний. Проблема в іншому – що насправді арсенал дій дуже обмежений», – каже політолог.

Зараз влада пояснює значну кількість проблем важким спадком, отриманим від попередників. Проте, за оцінками експертів, після того, як восени мають бути оприлюднені результати аудиту уряду Тимошенко, цей аргумент перестане спрацьовувати.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG