Доступність посилання

ТОП новини

Російські два мільярди коштують як вісім від МВФ – Пинзеник


Сергій Льовочкін
Сергій Льовочкін

Київ – Україна отримала від російського банку два кредити по два мільярди доларів. Кошти одного підуть на покриття дефіциту бюджету, інший – на побудову двох атомних реакторів. Про це повідомив голова Адміністрації Президента Сергій Льовочкін. Натомість експерти наголошують, що подібні кредити мають інакший характер, ніж ті, що надають міжнародні фінансові організації.

За словами Сергія Льовочкіна, уряд отримав комерційний кредит, а інформацію про умови отримання не поширює, бо це становить комерційну таємницю.

Віктор Пинзеник
«Це не є міждержавними кредитами, які регулюються міждержавними угодами про запозичення. Це комерційний кредит, який один із банків просто надав уряду України на умовах вартості певної. І який віднесено зараз на державний борг», – каже він

Крім того, Україна отримає міждержавний для двох атомних реакторів. Розпоряджатися цими коштами буде «Енергоатом».

«Це регулюється додатково міжурядовою угодою України і Росії, – каже Сергій Льовочкін. – Там є схема фінансування. Гроші не заходять на рахунок «Енергоатому», бо йому не має сенсу брати одразу два мільярди і платити за них відсотки. Перші півроку вони можуть освоїти максимально 500 мільйонів».

МВФ дає гроші під меншу ставку – екс-міністр фінансів

Раніше посол Росії в Україні Михайло Зурабов підтвердив інформацію, що Україна отримає кредит на півроку від одного з російських банків під 6,7 відсотка. Екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник зазначає, що Міжнародний валютний фонд дає гроші під меншу ставку.

«Принципово важливо, чи мова йде просто про те, щоб закрити дірку в бюджеті. Це нічого не міняє – навпаки, масштаб проблеми розростається. Одна з причин того, що МВФ не дає кредитів – бо країна не робить оздоровчих кроків. А крім того, є принципова відмінність у ставках. Ну, уявіть собі: за ті ставки, які зараз доведеться платити за 2 мільярди доларів, це все одно, що взяти у МВФ 8 мільярдів», – пояснив Віктор Пинзеник.

За його словами, за такими кредитами «можуть бути й неформальні домовленості».

Кредит як плата за поступки?

Переговори про отримання кредиту в Росії проводив і попередній уряд Юлії Тимошенко. Проте успіху не досяг. Екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник каже, що він до цих переговорів був непричетний.

За словами депутата-нашоукраїнця, члена бюджетного комітету Ярослава Джоджика, подібні кредити зазвичай мають не лише фінансову, але й політичну складову.

«Це є політично-фінансова угода, – вважає він. – Ті поступки, які здійснює сьогодні українська влада, безумовно, це є своєрідна плата російської влади за ці дії».

Що ж до переговорів із Міжнародним валютним фондом, то за словами віце-прем’єра Сергія Тігіпка, розмір кредиту, який Україна планує отримати від МВФ, остаточно не визначено. За його словами, сума може скласти від 12 до 19 мільярдів доларів.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG