Доступність посилання

ТОП новини

Український уряд та МВФ – у пошуках компромісу


Київ – 22 квітня віце-прем’єр-міністр України Сергій Тігіпко представлятиме Україну на щорічних зборах Світового Банку та Міжнародного валютного фонду у Вашингтоні, де він має запропонувати український варіант програми співпраці з МВФ. Сам Міжнародний валютний фонд своїх позицій у майбутніх переговорах не розголошує. Експерти припускають, що кредит Україна таки отримає, але не в тих обсягах і не в тому вигляді, на які сподівається український уряд.

Український уряд запропонує Міжнародному валютному фонду нову програму співпраці, яка передбачатиме надання позики в розмірі 12 мільярдів доларів упродовж найближчих двох із половиною років – про це повідомив віце-прем’єр-міністр України Сергій Тігіпко, вирушаючи на зустріч з керівництвом Фонду. Він, повідомив, що це буде нова програма співпраці, спрямована на зростання української економіки.

За словами віце-прем’єра, уряд уже розглянув пропозиції МВФ щодо цієї програми, із частиною з них він готовий погодитися, щодо решти – пропонуватиме альтернативні підходи. Зокрема, Тігіпко впевнений, що МВФ погодиться на підвищення соціальних стандартів, на яке Кабмін хоче виділити цього року 26 мільйонів гривень. Ця сума – чверть від очікуваної позики МВФ.

Позиція МВФ щодо українських пропозицій наразі невідома. «Переговори ще тривають, і тому зарано щось коментувати», –відповіла Радіо Свобода спеціаліст департаменту зовнішніх зв’язків МВФ Коні Лотс.

Радіо Свобода вже повідомляло про те, що основними умовами надання нового кредиту, які висунув МВФ до України, є позитивні макроекономічні показники, зменшення інфляції, а також дефіцит бюджету, не вищий 6% ВВП.

Якість реформ важливіша за баланс бюджету – експерти

Україна може й не виконувати всіх цих умов, але якщо уряд демонструватиме ефективні реформи, то названий обсяг кредиту є цілком реальним, вважає виконавчий директор Фонду Блейзера в Україні Олег Устенко.

«Можливості цього уряду є досить обмеженими, реальним є бюджет з дефіцитом 7-8% від ВВП. Водночас Кабінет Міністрів має змогу перейти на довгострокове планування бюджету, як роблять багато країн. Тоді, щоби знизити дефіцит, достатньо буде навіть не реформ, а розчистки правового поля в бюджетній галузі», – зазначив Олег Устенко.

Експерти сходяться на тому, що для отримання кредиту МВФ Україна має розв’язати дві великі проблеми: зміцнити фінансове становище НАК Нафтогаз та зменшити витрати пенсійного фонду. Але навіть якщо це буде зроблено, Україні не варто найближчим часом розраховувати на отримання всієї суми – 12 мільярдів доларів – переконаний директор економічних програм центру Разумкова Василь Юрчишин.

«Потрібен чіткий аналіз попереднього використання коштів МВФ. Погодьтеся, 15–відсоткове падіння ВВП минулого року викликає сумнів у ефективності використання зовнішніх запозичень. Думаю, ще є певний резерв у чинній угоді, тож варто очікувати отримання тих коштів, які вже зарезервовані за Україною, і контролювати їхнє використання. МВФ швидше виходитиме із цих позицій, аніж із того, щоб одразу обговорювати складні довгострокові проекти», – каже директор економічних програм центру Разумкова.

Водночас Василь Юрчишин не сумнівається в тому, що коли Україна отримає кредит, вона зможе його без проблем віддати. Оскільки сьогодні, за його словами, увесь державний борг України, разом із боргами державних підприємств, складає близько половини її річного ВВП.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG