Доступність посилання

ТОП новини

Українські підприємства не підготовлені до приватизації – Олександр Бондар


Народний депутат від фракції НУНС, міністр економіки та інфраструктури в опозиційному уряді, який свого часу очолював Фонд Держмайна Олександр Бондар
Народний депутат від фракції НУНС, міністр економіки та інфраструктури в опозиційному уряді, який свого часу очолював Фонд Держмайна Олександр Бондар

Київ – Сьогодні Верховна Рада заслухає доповідь Кабміну про Державну програму економічного та соціального розвитку на цей рік. Її представить Перший віце-прем’єр Андрій Клюєв. Урядовці мають розповісти про плани виведення країну з економічної кризи, відновлення інвестування економіки та співробітництво з Міжнародними фінансовими організаціями. Про нинішню економічну ситуацію Радіо Свобода запитало у народного депутата від фракції НУНС, міністра економіки та інфраструктури в опозиційному уряді, який свого часу очолював Фонд Держмайна Олександра Бондаря.

– Які заходи для виведення країни з економічної кризи зараз є першочерговими?

– По-перше, це стабілізація фінансової системи: зменшення видатків і пошук додаткових надходжень. Але, на жаль, із цим у чинного уряду великі проблеми. Перед виборами президента, вони ухвалили закон про підвищення соціальних стандартів, який просто зруйнував бюджетну політику і бюджет минулого і цього років. З додатковими надходженнями також проблеми. Економіка ще не вийшла з кризи, надходження зменшуються, а запропонувати щось радикальне цей уряд поки що нездатен. Повністю стоїть приватизація. Під питанням також кредит МВФ. Тому, як економіст, я не знаю, як вони зможуть збалансувати бюджет.

– Наразі Україна намагається отримати четвертий транш кредиту МВФ. Проте, Прем’єр-міністр говорив про необхідність розробити нову програму співпраці з Фондом. Наскільки це необхідно?

– Розробляти програму можна. Але якщо є питання з виконанням попередньої, то навряд чи МВФ погодиться. Можливо, мається на увазі відмінити цю, і розробити нову. Але ті показники, в першу чергу закон про соцстандарти, це реальна програма співпраці з МВФ. Йдеться про нереальний бюджет. Цього року на нього потрібно мінімум 70 мільярдів гривень. А уряд поки що не показав джерела надходжень такої маси грошей.

– А чи може у цьому питання допомогти приватизація? Урядовці заявляють, що роблять на це високі ставки…

– Уряд ставить на приватизацію абсолютно стільки, як і попередні уряди. Але, враховуючи, що попередні роки ФДМ очолювала представниця Соцпартії, ці завдання не виконувалися. Тому що йшло блокування процесу і з боку президента, і з боку голови Фонду. Зараз ситуація ще пікантніша. ФДМ очолює представник КПУ. І завдання ставляться такі ж самі. Якби була реальна підготовка об’єктів, реальне бажання їх продавати, думаю, можна було б зібрати і більше 10 мільярдів, щоб поліпшити ситуацію із соціальними виплатами. Проте, сьогодні практично нічого не готово до приватизації. Вже завершується четвертий місяць року. А для того, щоб отримати солідні кошти від продажу, потрібно мінімум півроку.

– А чи є шанси, що цього року будуть приватизовані якісь з великих українських підприємств?

– Гарантій ніяких немає. Тому що попередній досвід цього уряду і ставлення Компартії до приватизації, дають негативну відповідь. Поки що оголошений лише єдиний конкурс по «Луганськтепловозу», він дійсно прозорий, там нормальні умови, але потрібно подивитися, як він дійсно буде проходити. Тоді можна буде робити конкретні висновки. Поки що ніяких підстав для висновків немає, відбуваються лише розмови.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG