Доступність посилання

ТОП новини

Проходять фестивалі «Потяг до Яремче» і «Цвіт папороті»


У курортному місті Яремче зібралися прихильники української літератури і музики на третій фестиваль сучасної української культури «Потяг до Яремче-2010».

Особливістю фестивалю є поєднання літературної, музичної та художньої частин, а також численні майстер-класи та змагання.

За словами керівника літературної програми Романа Малиновського, в першу чергу завдяки літературній складовій фестиваль знайшов свою нішу серед інших мистецьких акцій.

Серед його учасників – відомі письменники Тарас і Юрій Прохаськи, Фоззі (Олександр Сидоренко), Григорій Семенчук, Тарас Жеребецький, Іздрик, Катерина Бабкіна, Юрій Завадський, Олександр Ірванець, Юрій Винничук.

До вже звичних літературних тандем-зустрічей додалися клубні літературні читання, літературний слем за участю молодих письменників.

На гуцульських майстер-класах навчають гончарству, ткацтву, писанкарству, плетінню ляльок-мотанок. В цьому допомагають викладачі і студенти Косівського інституту прикладного та декоративного мистецтва.

На центральній алеї Яремчі, боді-арт під керівництвом художньої групи Яреми Стецика та костюмовані казки від байкаря Петра Буяка.

За словами організатора фестивалю Ірини Викалюк, по-новому проходить і музична частина фестивалю: не лише виступи на сцені відомих в Україні музичних гуртів – «Антре», «КораЛЛі», «ДахаБраха», «Танок на майдані Конго», а й вуличні концерти народних музикантів «Музичний ганок».

На Коломийщині проходить фестиваль етно- та рок-музики «Цвіт папороті»

Більше 20 музичних гуртів, які представляють сучасну українську музику різних рок-напрямків, запросили до участі у дводенному фестивалі «Цвіт папороті», який проходить в селі П’ядики Коломийського району.

Серед них, зокрема, «Інший Світ», «Один», «Цвіт Кульбаби», «Сенді», «Ніагара», «Русичі» та інші.

За словами співорганізатора фестивалю Іванни Никируй, хочуть популяризувати талановитих, але недостатньо відомих музичних виконавців, а водночас ознайомити гостей фестивалю з побутом та традиціями, народними промислами Прикарпаття.

Особливістю фестивалю «Цвіт папороті» є і те, що зініційований він не владними структурами чи навіть громадськими організаціями, а мешканцями села подружжям Андрієм Ткачиком та Іванною Никируй.

І підтриманий сільською радою та асоціацією соціально-економічного розвитку села П’ядики.

Важливою складовою мистецької акції, за словами сільського голови Романа Сікорського, є економічний розвиток села, насамперед через зелений туризм.

Фестиваль «Цвіт папороті» проводиться вдруге.
XS
SM
MD
LG