Доступність посилання

ТОП новини

Фестиваль «Перунів Полк»: побачити – і самому стати лицарем


Фестиваль слов'янських бойових мистецтв «Перунів полк»
Фестиваль слов'янських бойових мистецтв «Перунів полк»

Київ – Кількасот козаків, давньоруських богатирів та середньовічних лицарів з’їхалися 25-26 липня до річки Любеч, що у Броварах поблизу Києва. Вони змагалися між собою у силі та спритності, передавали свої бойові вміння усім охочим. Так виглядає другий міжнародний фестиваль слов’янських бойових мистецтв Перунів полк.

Олег Йусипенко з Одеси вже кілька років поспіль виготовляє лицарські обладунки та опановує мистецтво бою на мечах та сокирах. На фестивалі «Перунів Полк» захищав честь Асоціації історичного фехтування «Євросоюз». У лицарському двобої він, попри захисні обладунки, отримав легке поранення. Тому що билися по-справжньому, як давні воїни, говорить Олег Йусипенко.

«Це відродження давніх бойових традицій, козацьких та лицарських. Історичне фехтування – це вид спорту, який виходить на світовий рівень і ми цьому сприяємо».



Інший учасник фестивалю, Світовид Бургун із Прилук, спеціалізується на бойовому мистецтві Київської Русі та Козаччини. Його підопічні, козаки Прилуцького полку, демонстрували бій навкулачки, із шаблею, булавою і навіть із 50-кілограмовою колодою. Сам Світовид демонстрував граничні можливості людини: тримав двох чоловік, лежачи на склі, гнув об своє тіло сталеві шампури. Такі результати предки українців досягали завдяки високій духовній силі, а не лише фізичній,зізнається Світовид.

«Займаємося слов’янським бойовим мистецтвом. Збираємо техніки, які залишилися в історії. Пращури заховали їх у звичаях і танцях. Головне – духовний момент Фізичні вправи – дають початковий імпульс, самодисципліну. Далі – робота з образним мисленням, з вірою в те, що ти робиш. »

На фестивалі можна було не лише побачити давні звичаї, але й навчитися їх. Кілька тисяч глядачів мали змогу навчитися битися на мечах, стріляти з лука, готувати давні українські страви та виготовляти сувеніри. Найсміливіші з гостей фестивалю брали участь у козацьких розвагах: билися мішками із соломою, а то й навкулачки.

Тих, хто утомився від богатирських розваг, годували козацьким кулешем та узваром. Про значення заходу говорить суддя фестивалю, найсильніша людина планети Василь Вірастюк: «Тут неодноразово говорили про здоровий спосіб життя, без тютюну, алкоголю, і це вже – великий позитивний вплив наших давніх традицій. Ми вже звикли до цієї місії – виховувати богатирів».

Наступний фестиваль теж має відбутися поблизу від Києва – обіцяє голова Броварського району Петро Іваненко. За його словами, інвестори вже доросли до того, щоби вкладати кошти у відродження українського мистецтва бою.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG