Доступність посилання

ТОП новини

Солдатенко: на чільному місці досліджень має бути український інтерес


Національна пам’ять має бути неоднобічною і має служити не якійсь політичній силі, а народові. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив новий директор Інституту національної пам’яті Валерій Солдатенко.

«До цього часу ми працюємо, як правило, не у власній системі координат в історичній науці. То ми в проросійській системі координат, то в антиросійській, то в пропольській, то в антипольській, то в пронатовській, то в антинатовській… Я б дуже хотів, щоб на чільному місці в системі координат був український інтерес», – сказав Солдатенко.

За словами директора Інституту національної пам’яті, серед завдань Інституту він бачить розширення історичних рамок дослідження, щоб «не обмежуватися вивченням лише окремих періодів».

Ще одним завданням Інституту Валерій Солдатенко вважає акумуляцію і висвітлення позитивного українського досвіду, зокрема, на прикладі визначних постатей історії України.

«Я хочу запропонувати суспільству якісний науковий продукт і показати українцям, що в їхній історії є дуже багато того, чим варто пишатися… Я бачу своїм завданням посприяти тому, що Інститут національної пам’яті запропонував таку історію України, яка б не розділяла, а об’єднувала людей. Ця історія має бути правдивою, а на чільному місці у висвітленні будь-яких подій має бути об’єктивність і український інтерес. Якщо мене примушуватимуть робити щось інше – я працювати не буду. І піду з цієї посади», – заявив Солдатенко.

Уряд призначив Валерія Солдатенка директором Інституту національної пам’яті минулого тижня. Раніше цю посаду займав Ігор Юхновський.

Український інститут національної пам’яті створили 31 травня 2006 року як центральний орган виконавчої влади із спеціальним статусом. Основними завданнями Інституту задекларовані: посилення уваги суспільства до історії України, забезпечення всебічного вивчення етапів боротьби за відновлення державності України у XX столітті та здійснення заходів з увічнення пам’яті учасників національно-визвольної боротьби, жертв голодоморів та політичних репресій.
XS
SM
MD
LG