Доступність посилання

ТОП новини

За лаштунки театру Афганської війни може зазирнути кожний


Засновник компанії Wikileaks – австралієць Джуліян Ассандж на прес-конференції у Лондоні
Засновник компанії Wikileaks – австралієць Джуліян Ассандж на прес-конференції у Лондоні

Прага – Десятки тисяч документів про промахи західних країн у війні в Афганістані стали набутком громадськості. На сайті приватної компанії Wikileaks оприлюднені документи, які проливають світло на те, як військові під командуванням НАТО допускали значні втрати серед афганського мирного населення, а тим часом напади Талібану ставали дедалі частішими. Також в оприлюднених документах ідеться про те, що пакистанські сили безпеки таємно підтримують Талібан.

На численні документи, що їх опублікували, крім компанії Wikileaks, що спеціалізується на викриттях, ще і три поважні західні газети, британська "The Guardian", американська "The New York Times," та німецька "Der Spiegel", надійшла перша реакція. В Кабулі повідомлення підтверджують і говорять, що вони завжди попереджали про хибність західної тактики. В Ісламабаді спростовують повідомлення. Для багатьох афганців документи лише підтверджують те, що вони критикували протягом багатьох років.
Нам очевидно, що дві речі є найбільш важливими серед цих повідомлень, що ми прочитали: це цивільні жертви та роль пакистанських спецслужб і їхні дестабілізуючі дії в Афганістані


Речник президента Афганістану Вагід Омар, виступаючи в понеділок, заявив, що його вразив лише масив інформації, але не її зміст: «Нам очевидно, що дві речі є найбільш важливими серед цих повідомлень, що ми прочитали: це цивільні жертви та роль пакистанських спецслужб і їхні дестабілізуючі дії в Афганістані».

У документах, що витекли з військових архівів від січня 2004 до грудня 2009 року, тобто ще до появи нової стратегії президента Барака Обами, йдеться про те, як погіршувалася ситуація у театрі воєнних дій. В доповідних записках мовиться про те, що кількість цивільних жертв зростає, так само, як і кількість атак з боку Таібану. Також повідомляється, що повстанці Талібану отримують притулок і допомогу в сусідньому Пакистані, де допомога надходить і від місцевих сил безпеки. Ба більше, стверджується, що частина американської допомоги, як надходила до Пакистану для подолання спротиву Талібану, була використана на його підтримку.

В Ісламабаді вважають, що це – провокація проти Пакистану. Колишній генерал, який став військовим аналітиком, Талат Масуд, вважає, що метою оприлюднених документів є очорнити його країну, і це мають розуміти у Сполучених Штатах: «Більшість звинувачень немає підстав. Навіть у їхній Національній Раді Безпеки говорять, що там немає нічого по суті. Вони казали, що рівень співпраці між Пакистаном та Сполученими Штатами покращився».

Колишній керівник спецслужб Пакистану, Гамід Ґюль заявив, що звинувачення, що містяться в оприлюднених документах безпідставні. При цьому він додав, що він не проти Америки, але проти того, що американські військові роблять в Афганістані.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG