Доступність посилання

ТОП новини

У США оприлюднили таємні документи Афганської війни


Американські солдати пакують свої речі перед відправкою до Афганістану, авіабази «Манас», Киргизстан, 23 липня 2010
Американські солдати пакують свої речі перед відправкою до Афганістану, авіабази «Манас», Киргизстан, 23 липня 2010

Нью-Йорк – Близько 92 тисяч документів із фронту Афганської війни оприлюднила в інтернеті приватна організація WikiLeaks, яка спеціалізується на публікації урядових матеріалів, подекуди секретних, наданих анонімними інформаторами. Водночас повідомлення про ці документи появилися у газетах «Нью-Йорк Таймс», британській «Гардіан» і в німецькому журналі «Шпігель».

У документах чимало того, що вже давно відомо про цю майже дев'ятирічну війну. Документи охоплюють шестирічний період, від 2004-го до 2009 року включно. Здебільшого це донесення польових командирів із фронту. Наприклад, про те, як американський спецназ вбивав лідерів ісламістських повстанців, про випадкові жертви серед мирного населення.

Є повідомлення приблизно у 180 документах про таємну підтримку талібів пакистанською військовою розвідкою, аж до того, що ця розвідка тренувала шахідів, постачала талібів зенітними портативними ракетами типу «земля-повітря», організовувала повстанські мережі й навіть планувала замах на життя афганського президента Хаміда Карзая. Все це при тому, що Америка надає Пакистанові один мільярд доларів щороку за допомогу у війні.

Щоправда, Хусейн Хаккані, пакистанський посол у США, сказав репортерові «Асошиейтед прес», що опубліковані документи «не віддзеркалюють нинішньої реальності», за якої Пакистан і Сполучені Штати «спільно намагаються завдати поразки «Аль-Кайді» та її союзникам-талібам».

Реакція у Вашингтоні й Кабулі

Американський уряд рішуче засудив публікацію. Голова Ради національної безпеки при Білому домі генерал Джеймс Джонс заявив, що оприлюднення документів «загрожує життю американців і наших партнерів».

А в Кабулі представник афганського президента Вагід Омар на брифінгу для журналістів сказав: «(Ми) шоковані тим фактом, що певну кількість, величезну кількість документів оприлюднено. Це була шокуюча новина. Але якщо йдеться про зміст опублікованих документів, то реакція президента (Карзая) була така, що більшість (донесень) не є новиною, більшість документів у минулому ми вже обговорювали і аналізували разом із нашими міжнародними партнерами».

Як зауважує «Нью-Йорк Таймс», із документів виходить, що попри 300 мільярдів доларів, витрачених на війну в Афганістані, таліби нині сильніші, ніж будь-коли після 2001 року.

Між тим, у Багдаді заарештували військовослужбовця, спеціаліста-аналітика розвідувальних даних Бредлі Маннінга, молодого хлопця 22 років. Він хвалився у мережі, що особисто завантажив 260 тисяч секретних донесень, до яких мав доступ вищої категорії секретності й переправив їх на вебсайт WikiLeaks. Маннінгу тепер, якщо суд визнає його винним, світить багаторічне тюремне ув'язнення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG