Доступність посилання

ТОП новини

Іноземна допомога та афганська корупція. Хто виявиться міцнішим?


Афганська жінка отримує продовольчу допомогу, Кабул, 8 липня 2010 року
Афганська жінка отримує продовольчу допомогу, Кабул, 8 липня 2010 року

Прага – Як зберегти високий рівень закордонної допомоги Афганістану і зменшити чи взагалі усунути розкрадання цих коштів? Скільки контролю над цією допомогою слід мати афганському урядові, а скільки – міжнародним посередникам? Такі проблеми обговорюватимуть представники Афганістану з міжнародними партнерами на міжнародній конференції в Кабулі, куди приїдуть делегати з понад 70 країн.

За всі роки міжнародної допомоги Афганістану його уряд уперше представить свої власні програми розвитку й допомоги і попросить, щоб гроші надходили безпосередньо на ці програми. Досі вся допомога Афганістану йшла через неурядові організації та підрядників. Іншими словами, Кабул хоче, щоб декларована допомога йшла туди, куди самі афганці вважають потрібним і щоб розподіл цієї допомоги не був продиктований іноземними пріоритетами.

Міністр фінансів Афганістану Омар Захілвал
«Ми просимо, щоб 80 відсотків допомоги, яка надходить Афганістану через національний бюджет чи поза бюджетом, упродовж наступних двох років віддзеркалювали пріоритети афганського уряду та афганського народу», – пояснив Радіо Свобода міністр фінансів Афганістану Омар Захілвал.

Афганське міністерство фінансів стверджує, що 77% міжнародної допомоги, яку отримав Афганістан від 2001 року (а це 29 мільярдів доларів), було витрачено на проекти, в яких афганський уряд ніскільки не був залучений.

На останній донорській конференції, що відбулася в січні цього року в Лондоні, було досягнуто згоди, що 50% всієї майбутньої допомоги буде віддзеркалювати пріоритети афганського уряду.

Допомогу з’їдає корупція

Однак усе це викликає в багатьох побоювання, оскільки добрі наміри допомогти розтерзаному війнами Афганістану практично не мають ніякого значення на тлі зростання рівня саме урядової корупції. Афганці кажуть, що це іноземні підрядники породжують корупцію. Недавно афганський міністр юстиції заявив: «Ці іноземці приїжджають сюди і витирають свої брудні руки нашим чистим одягом».

Посол НАТО в Афганістані Марк Седвілл
Іноземці, в свою чергу, такі, як посол НАТО в Афганістані Марк Седвілл, кажуть: це неправда, міжнародні неурядові організації працюють чесно й відкрито. «Міжнародна допомога загалом використовується чесно. Добре спрацьовує аудиторський контроль, який стежить, щоб ці гроші йшли на потреби людей», – запевняє Седвілл.

Європейський Союз та Сполучені Штати не хочуть надавати нові кошти доти, доки Афганістан не запустить антикорупційні програми. Минулого тижня ЄС затримав 252 мільйони допомоги, а в червні американський Конгрес заблокував 4 мільярди допомоги. Американці вимагають розслідування, чи справді масово розкрадають гроші за співучасті високопоставлених афганських чиновників.

Ніхто не знає точно, скільки грошей незаконно зникає в Афганістані. Міністр фінансів Захілвал нещодавно заявив, що за кордон було переказано понад чотири мільярди доларів.

Міжнародна конференція не шукатиме додаткових коштів для Афганістану, радше її учасники прагнуть знайти спосіб, щоб використати обіцяні кошти ефективно, а головне – прозоро.

Чи стане афганський уряд (який нещодавно ухвалив рішення, що міністрів, звинувачених у корупції, судитиме спеціальний трибунал) партнером у боротьбі з розкраданням коштів, які вкрай необхідні для відбудови зруйнованої країни, покаже час.
  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG