Доступність посилання

ТОП новини

Україна фігуруватиме в новій концепції НАТО – Долгов


Новопризначений глава місії України при НАТО посол Ігор Долгов заявляє, що є підстави говорити про те, що Україна буде фігурувати в новій стратегічній концепції Північноатлантичного союзу.

«Немає підстав очікувати, що НАТО переглядатиме статус відносин з Україною… І, безумовно, Україна залишатиметься важливим партнером для альянсу», – заявив Долгов у Брюсселі, говорячи про перспективи розвитку двосторонніх відносин.

За словами посла, оскільки Україна законодавчо закріпила позаблоковий статус, то «інтереси національної безпеки держави вимагають того, щоб цей позаблоковий статус було враховано у тих баченнях і підходах, які існують в інших гравців в Європі та на євроатлантичному просторі». «Місце країн, які не приєдналися і не мають наміру приєднуватися до будь-яких оборонних структур, у цій архітектурі безпеки має бути розглянуте окремо саме в силу цього статусу. Для мене, як офіційного представника України при НАТО, очевидно, що роль альянсу і нове стратегічне бачення, яке буде закріплено, також важливі для України, для національних інтересів нашої держави як позаблокової держави», – заявив український посол.

Як зауважив Долгов, він не вважає, що у своїх відносинах з НАТО Україна знизила свої амбіції. «Я не бачу зменшення амбіцій, лише зміну риторики. На це орієнтував Президент Віктор Янукович – і мене, і Міністерство закордонних справ – на практичну віддачу, як у відносинах з ЄС, так і у відносинах з НАТО. Це практична віддача, і вона є, і будемо сподіватися, вона збільшуватиметься», – сказав голова місії.

На запитання, чи зазнає змін Річна національна програма на наступний рік, Долгов повідомив, що роботу над цим документом вже почали. «Ця програма, за нашими оцінками і оцінками наших колег з НАТО, зарекомендувала себе як дієвий, ефективний інструмент. А якщо інструмент ефективний, навіщо його міняти? Його можна вдосконалювати», – наголосив посол.

За словами Долгова, для оцінки виконання Річної національної програми на нинішній рік Україну в жовтні відвідає оціночна місія. «У нас є всі підстави вважати, що представники НАТО нададуть позитивну оцінку того, що вже зроблено і що ще буде зроблено до кінця року. Тому ми виходимо з того, що на наступний рік ми будемо продовжувати працювати на основі Річної національної програми», – додав голова місії.
XS
SM
MD
LG