Доступність посилання

ТОП новини

Питання вступу до ОДКБ для України не стоїть – МЗС


За словами речника МЗС, Україна дотримуватиметься принципу позаблоковості, відповідно до закону про засади внутрішньої і зовнішньої політики.

Питання вступу до Організації договору колективної безпеки для України не стоїть, заявив речник Міністерства закордонних справ України Олександр Дикусаров.

За його словами, відповідно до закону про засади внутрішньої і зовнішньої політики, Україна має позаблоковий статус, тому МЗС дотримуватиметься принципу позаблоковості нашої держави. «Це означає неучасть України у військово-політичних організаціях, і ми будемо дотримуватися законодавства України», – сказав речник.

До Організації договору про колективну безпеку входять Росія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Вірменія, Таджикистан та Узбекистан.

Україна фігуруватиме в новій концепції НАТО – Долгов

Новопризначений глава місії України при НАТО посол Ігор Долгов заявляє, що є підстави говорити про те, що Україна фігуруватиме в новій стратегічній концепції Північноатлантичного альянсу.

«Немає підстав очікувати, що НАТО переглядатиме статус відносин з Україною… І, безумовно, Україна залишатиметься важливим партнером для альянсу», – заявив Долгов у Брюсселі, говорячи про перспективи розвитку двосторонніх відносин.

За словами посла, оскільки Україна законодавчо закріпила позаблоковий статус, то «інтереси національної безпеки держави вимагають того, щоб цей позаблоковий статус було враховано у тих баченнях і підходах, які існують в інших гравців в Європі та на євроатлантичному просторі».

«Місце країн, які не приєдналися і не мають наміру приєднуватися до будь-яких оборонних структур, у цій архітектурі безпеки має бути розглянуте окремо саме в силу цього статусу. Для мене, як офіційного представника України при НАТО, очевидно, що роль альянсу і нове стратегічне бачення, яке буде закріплено, також важливі для України, для національних інтересів нашої держави як позаблокової держави», – заявив український посол.

Як зауважив Долгов, він не вважає, що у своїх відносинах із альянсом Україна знизила свої амбіції. «Я не бачу зменшення амбіцій, лише зміну риторики. На це орієнтував Президент Віктор Янукович – і мене, і Міністерство закордонних справ – на практичну віддачу, як у відносинах з ЄС, так і у відносинах із НАТО. Це практична віддача, і вона є, будемо сподіватися, вона збільшуватиметься», – сказав голова місії.

На запитання, чи зазнає змін Річна національна програма на наступний рік, Долгов повідомив, що роботу над цим документом уже почали. «Ця програма, за нашими оцінками і оцінками наших колег з НАТО, зарекомендувала себе як дієвий, ефективний інструмент. А якщо інструмент ефективний, навіщо його міняти? Його можна вдосконалювати», – наголосив посол.

За словами Долгова, для оцінки виконання Річної національної програми на нинішній рік Україну в жовтні відвідає оціночна місія. «У нас є всі підстави вважати, що представники НАТО нададуть позитивну оцінку того, що вже зроблено і що ще буде зроблено до кінця року. Тому ми виходимо з того, що на наступний рік ми будемо продовжувати працювати на основі Річної національної програми», – додав голова місії.

Генсекретар НАТО прийняв запрошення приїхати до України – МЗС

Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен прийняв запрошення відвідати Україну з офіційним візитом. Про це повідомив речник МЗС Олександр Дикусаров.

За його словами, зараз сторони опрацьовують конкретну дату цього візиту.

Цього місяця Президент Віктор Янукович підписав закон «Про засади внутрішньої та зовнішньої політики». Цей документ передбачає позаблоковий статус України, що унеможливлює її вступ у Північноатлантичний альянс.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG