Доступність посилання

ТОП новини

«Позаблоковий статус» України не віддаляє її від НАТО?


Речник НАТО Джеймс Апатурай
Речник НАТО Джеймс Апатурай

Київ-Брюссель – Якщо не членство, то партнерство – так можна окреслити взаємини Україна-НАТО. Президент України Віктор Янукович цими днями підписав закон про засади внутрішньої та зовнішньої політики. Цей документ передбачає позаблоковий статус держави, що робить неможливим вступ України до Північноатлантичного альянсу.

Незважаючи на це, партнерство з Україною не зміниться, запевняють у НАТО, а позаблоковий статус на співпрацю ніяк не вплине. Навпаки, сторони прагнутимуть поглибити відносини, заявили у штаб-квартирі Північноатлантичного альянсу в Брюсселі.

Обіцянка щодо того, що Україна та Грузія стануть членами НАТО, зроблена на саміті в Бухаресті, залишається в силі, запевнив речник альянсу Джеймс Апатурай на зустрічі з українськими регіональними журналістами у штаб-квартирі НАТО. Щоправда, якщо раніше у Брюсселі відмовлялися назвати точну дату цього майбутнього членства, то тепер і офіційний Київ зняв це питання зі свого порядку денного.

Але співпраця від цього не постраждає, наголошує Апатурай. «Україна чітко дала зрозуміти, що поки що вона буде притримуватися «позаблокового статусу». А співпраця з НАТО цьому не суперечить. І, до речі, альянс має дуже хороші стосунки зі Швецією, яка не є членом НАТО, і яка зараз присутня в Афганістані. Та ж ситуація з Фінляндією та Австрією, які є нейтральними країнами. Отже, немає жодного протиріччя між змістовною практичною співпрацею з НАТО і позаблоковим статусом» – каже речник Альянсу.

Позаблоковий статус України не заважає їй брати участь в усіх операціях та місіях НАТО, наприклад, в Афганістані та Косово. Ба більше, цими днями в Одесі проходять українсько-американські навчання «Сі бриз», в якому беруть участь деякі країни-члени НАТО. Головний висновок, на думку Джеймса Апатурая – що новий формат співпраці підходить і країнам-членам альянсу, і новій українській владі. В майбутньому співпрацю планують ще більше поглибити.

Поза блоком – це як?

Хоча деякі посадовці НАТО зазначають, що таке поняття як «позаблоковий статус», на відміну від нейтрального, в міжнародній практиці не використовують. Позаблоковість пов’язана з блоками, а цей термін відображає риторику часів «холодної війни».

Нещодавно призначений посол України в Бельгії та голова місії при НАТО Ігор Долгов констатує, що це треба розуміти буквально. «Позаблоковість, – каже він, – це поза блоком. Хтось вважає, що ОДКБ – це блок, хтось не вважає. Хтось вважає, що НАТО – вже давно не блок, а хтось продовжує вважати. Якщо немає блоків – то тим більше… про що тоді говорити? Україна – позаблокова, тому що немає блоків».

Пан Долгов запевняє, що вектор зовнішньої політики не змінився, Україна просто відмовилася від однієї з цілей зовнішньої політики. А головні напрямки, а саме – розвиток стратегічного партнерства з Росією та Сполученими Штатами, вступ України до Європейського Союзу, регіональна безпека та підтримка закордонного українства – залишаються в силі. А оборонна та військова реформи повинні здійснюватися в Україні не задля НАТО, а задля внутрішніх змін, які Україні вкрай необхідні..
  • Зображення 16x9

    Ірина Туз

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2008 року. Вже рік готую  відеоматеріали для веб-сайту, тому часто доводиться переконувати людей, що Радіо Свобода - це більше, ніж радіо. Коли ж працюю в «класичному» радійному режимі, то особливо цікавлять теми євроінтеграції. Закінчила Лінгвістичний університет та Могилянську школу журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG