Доступність посилання

ТОП новини

Візит Кирила засвідчив відкритість української держави – екс-керівник Держкомнацрелігії


Київ – Завершується візит до України Предстоятеля російської православної церкви Кирила. Сьогодні, у день Хрещення Русі, він проведе молебень на Соборній площі Києво-Печерскої Лаври. За тиждень свого перебування Кирило зустрівся із керівництвом України та вірянами. Він заявив, що має намір працювати на розвиток тіснішої співпраці України, Росії та Білорусі. І про значення цього візиту для України Радіо Свобода запитало у колишнього керівника Державного комітету національностей та релігій України Юрія Решетнікова.

– Чого було більше у нинішньому візиті Кирила: релігії чи політики?

– Безумовно, це був пастирський візит. Але всі ми свідомі того, що релігія, яка має дуже значний вплив на життя всього нашого суспільства не може бути відділена від певних політичних проявів. Говорячи про візит Патріарха, я би зазначив, що цей візит у черговий раз засвідчив відкритість української держави, і можливість людям сповідувати їхні релігійні переконання.

– Кирило заявив про намір приїздити в Україну щороку. Чи не є ці візити розхитуванням і без того хиткої релігійної стабільності в Україні?

– Те, що Патріарх хоче приїздити до своєї пастви щороку є абсолютно нормальним. Робити з цього якісь трагедії, або припущення, що це буде щось розхитувати… Комусь не подобається, що Патріарх буде приїздити щороку, комусь не подобається, що до нас може приїхати Папа Римський. Тому я й кажу про відкритість української держави і її готовність забезпечувати свободу совісті, а отже, і забезпечувати вірним можливість зустрічатися зі своїми патріархами. Разом з тим, мені здається, що українська стабільність щонайменше залежить від однієї постаті, навіть якщо це постать Патріарха. Досягнення внутрішньої стабільності є справою самих українських вірних.

– Патріарха Кирила називають дуже освіченою людиною і добрим адміністратором. Як ви розцінюєте заяви деяких оглядачів про намір Кирила створити на базі Києво-Печерської Лаври, так званий, «Другий Ватикан»?

Це не була заява самого Кирила. Це була заява людей, які є прихильниками Кирила. А це різні речі. А по-друге, говорити про створення Ватикану, враховуючи православну еклізіологію… Можуть бути певні ідеї у деяких людей. Але, вочевидь, що вони мають дуже мало спільного з реальністю. Зрештою, і в самій Російській Федерації ми не спостерігаємо чогось подібного.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG