Доступність посилання

ТОП новини

ЄС: Україна може скоро стати членом Енергетичної спільноти


Членство України в Енергетичній спільноті ЄС і низки інших європейських країн може стати реальністю впродовж наступних шести місяців – року, заявив єврокомісар з питань енергетики Ґюнтер Еттінґер сьогодні у Києві під час зустрічі з прем’єром України Миколою Азаровим, повідомили в прес-службі Кабінету Міністрів.

«Я хочу передати вам нашу заявку про вступ до європейського Енергетичного співтовариства. Ми просимо Європейську комісію розглянути відповідність нашого закону «Про ринок газу» й ухвалити відповідне рішення», – заявив Азаров.

Еттінґер пообіцяв, що впродовж наступного тижня Єврокомісія проаналізує закон України «Про засади функціонування ринку природного газу» на відповідність нормам ЄС. За його словами, ухвалення закону – це великий крок вперед до вирішення питань, які залишаються невирішеними в енергетичні й сфері. «Зараз ще залишаються певні питання, які необхідно перевірити і зняти. Необхідно провести деякі реформи, але це в наших спільних інтересах. Я думаю, що членство України у європейській Енергетичній спільноті може стати реальністю впродовж наступних півроку – року», – сказав єврокомісар з питань енергетики.

Азаров також підтримав пропозицію Еттінґера про організацію тристоронньої зустрічі на найвищому рівні між Україною, ЄС та Росією для розгляду питань з енергетичної безпеки, довготермінових угод з постачання і транспортування газу, скорочення енерговитрат.

Рада міністрів Енергетичної спільноти 7 грудня 2009 року ухвалила рішення, згідно з яким Україна стане членом цього об’єднання після приведення її законодавства у газовому секторі у відповідність із законодавством Європейського Союзу.

Раніше в Міністерстві палива та енергетики зазначали, що приєднання України до Енергетичної спільноти сприятиме залученню інвестицій в енергетичний сектор країни, а також створить умови для вільного доступу українських компаній до ринків ЄС.

Енергетична спільнота була створена 2006 року з метою поширити внутрішній енергетичний ринок ЄС на країни Південно-Східної Європи. Відтоді її членами стали сім балканських країн, а також Молдова. Україна, яка нині перебуває в статусі спостерігача, теж прагне повного членства.
XS
SM
MD
LG