Доступність посилання

ТОП новини

Українському салу загрожує небезпека


Луганськ – На Луганщині зараз намагаються запобігти потраплянню на українську територію африканської чуми свиней, спалахи якої зафіксовані у сусідній Росії. До Луганська навіть прибула спеціальна група вчених із FAO – міжнародної продовольчої і сільськогосподарської організації при ООН.

Про вірус африканської чуми свиней (АЧС) уперше повідомили чотири роки тому із Грузії, а звідти він поширився на південний округ Росії. Тепер же – впритул наблизився до кордону України.

У російській Ростовській області АЧС уже має вигляд епізоотія (це як епідемія у людей). Один зі спалахів захворювання виявлений у станиці Митякинській – це лише шість кілометрів до українського міста Краснодон.

Селяни можуть зазнати мільйонних збитків

Вірус не несе загрози людині, але може зашкодити економіці регіону, каже заступник керівника облдержадміністрації з питань АПК Олександр Ольшанський. В області поголів’я свиней сягає 150 тисяч, збитки від загибелі такої кількості худоби оцінюються у понад 100 мільйонів гривень. Звісно ж, під заборону потрапляє сало – інфекція у цьому продукті зберігатися декілька місяців. За міжнародними правилами, з уражених територій забороняється вивозити зерно, адже в ньому теж може бути вірус.

«Це загрожує в першу чергу економіці області та економіці агропромислового комплексу, і в решті-решт економіці кожної сім’ї», – зазначив Олександр Ольшанський

Допомогу нададуть міжнародні експерти

Аби оцінити ризики для України і розробити програму запобігання поширенню цієї хвороби, до Луганська прибула група експертів із FAO – міжнародної продовольчої і сільськогосподарської організації при ООН. Зараз йдеться про технічну допомогу Луганщині, навчання ветеринарів, поміч в інформаційній кампанії.

«FAO та інші міжнародні організації приділяють важливу увагу розвитку ситуації. Консультують, надають технічну допомогу, рекомендації. Сподіваюся, ми зможемо дати допомогу в плані лабораторної діагностики, в плані дезинфекції і контролю на кордоні», – зазначає експерт.

Наразі найбільше фахівців FAO турбує свинарство у приватному секторі. Контролювати ситуацію тут значно складніше, на відміну від великих свиноферм Луганщини. Додає турботи ветеринарам також фактично відкритий кордон із Росією. Із Ростовської області везуть продукти харчування, а на пунктах пропуску відсутні дезінфекційні бар’єри, їх тільки зараз починають обладнувати. На Луганщині поки не зареєстровано спалахів АЧС. Але деякі фахівці вважають, що вірус уже блукає територією області, адже носієм можуть бути дикі кабани, яким переходити кордон не заборониш.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG