Доступність посилання

ТОП новини

МВФ схвалив нову позику Україні


Рада директорів Міжнародного валютного фонду схвалила надання Україні нової резервної позики за програмою stand-by більш як на 15 мільярдів доларів майже на 2,5 роки, повідомив МВФ.

Перший транш цієї позики, на 1 мільярд 890 мільйонів доларів, надається негайно.

Повідомлення про позику на загальну суму, еквівалентну 10 мільярдам спеціальних прав запозичення (розрахункова грошова одиниця МВФ), або ж за нинішнім курсом приблизно 15 мільярдам 150 мільйонам доларів США, на термін 29 місяців надійшло з Вашингтона під вечір за американським часом у середу, коли в Україні вже настав четвер.

Як заявив перший заступник директора-розпорядника і виконувач обов’язків голови МВФ Джон Ліпскі, Україна виходить із важкого періоду, коли її економіка була тяжко вражена зовнішніми кризами.

Тепер же, за його словами, влада країни сповнена рішучості подолати наявні дисбаланси і повернути економіку на шлях тривалого зростання завдяки важливим реформам податкового, енергетичного й фінансового секторів.

Зокрема, мовиться в заяві чільного керівника МВФ, має зміцнитися фінансове становище газового сектора завдяки підвищенню внутрішніх цін на газ і широким реформам за підтримки інших міжнародних інституці.Слід ліквідувати субсидії в енергетиці й підвищити життєздатність цього сектора, водночас захистивши найбільш вразливі верстви населення поліпшеними цільовими програмами соціальної допомоги.

Україна знову обіцяє реформи

Програма економічних реформ, яку зобов’язується здійснити український уряд, має на меті досягти цілей у чотирьох головних напрямках, повідомляє МВФ.

Один із них – відновлення довіри і бюджетної стабільності через зниження дефіциту державного бюджету до 3,5% від ВВП 2011 року і 2,5% від ВВП 2012 року і виходу на курс стабільного зниження державного боргу до менш як 35% від ВВП до 2015 року.

Другий напрямок – реформи газового сектора, що мають модернізувати його і ліквідувати дефіцит «Нафтогазу України», починаючи від 2011 року.

Третій – відновлення і гарантування здорової працездатності банків через здійснення планів рекапіталізації до кінця 2010 року і посилення нагляду над ними.

І четвертий напрямок реформ за програмою співпраці українського уряду з МВФ полягає в зміцненні монетарної політики, яка має зосередитися на стабільності внутрішніх цін завдяки гнучкому обмінному курсові, який має запровадити Національний банк України, отримавши більшу незалежність.

Одночасно з наданням нинішньої позики Рада директорів МВФ «взяла до уваги» скасування попередньої програми співпраці, яка передбачала надання Україні схожої позики, майже на 17 мільярдів доларів, її МВФ схвалив восени 2008 року.

Із неї Україна отримала три транші загалом майже на 11 мільярдів доларів, але вже четвертий транш так і не надійшов – у жовтні 2009 року Місія МВФ поїхала з Києва, не давши позитивної оцінки виконанню Україною тієї програми реформ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG