Доступність посилання

ТОП новини

Україна очікує на нову програму співпраці з МВФ


Київ – Три мільярди доларів нового кредиту Міжнародного валютного фонду очікує отримати український уряд до кінця цього року. 28 липня Міжнародний валютний фонд може затвердити нову програму кредитування України та скасувати чинну програму співпраці. Однак деякі українські експерти сумніваються, що кошти нового кредиту можуть піти аж ніяк не на стабілізацію та розвиток економіки.

Рада директорів МВФ 28 липня має не лише вирішити, чи надавати Україні кредит, але й визначити термін та обсяг першого траншу – заявив днями віце-прем’єр Сергій Тігіпко. Раніше український уряд звернувся до МФВ із проханням скасувати чинну програму співпраці, яка діє з 2008 року, і розпочати нову.

Нинішня ситуація сприяє позитивному рішенню МВФ щодо України, переконаний народний депутат від Партії регіонів, економіст Михайло Чечетов.

«Немає сумніву, що МВФ погодиться на нову програму співпраці. Все, що було погоджене із фондом і що відповідає національним інтересам, ми виконуємо, тож гроші отримаємо», – зазначив народний депутат від Партії регіонів.
Не сам по собі кредит важливий, а важливе те, що для його отримання робляться кроки для оздоровлення фінансового стану


На початку літа Президент України Віктор Янукович пообіцяв заступникові директора МВФ у Європі Полу Томпсену виконати умови фонду щодо надання кредиту і заприсягнувся, що ці кошти не будуть використані для латання дірок у державному бюджеті.

Загалом Україна дотримується умов надання нового кредиту МФВ, проте очікувати, що уся сума кредиту піде на розвиток економіки, не варто, відзначає експерт Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Олександра Бетлій.

«У програмі засідання МВФ стоїть питання надання нового кредиту, стару програму не реанімуватимуть. Уряд пішов на формальні поступки, такі як підвищення тарифів для населення, урізання бюджету, та перша версія податкового кодексу. Цього року частина кредиту буде використана не на реформи, а на повернення кредиту Росії. Два мільярди, які отримала від неї Україна, це короткострокова позика, і, схоже, МВФ передбачить можливість, щоб Україна погасила старий кредит за рахунок нового», – каже Олександра Бетлій.

Водночас екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник переконаний, що нова програма співпраці із Міжнародним валютним фондом сприятиме оздоровленню української економіки: «Не сам по собі кредит важливий, а важливе те, що для його отримання робляться кроки з оздоровлення фінансового стану. Уряд ніколи не був основним інвестором в Україні, на нього припадало не більше 10 відсотків інвестицій. Жоден інвестор не стане вкладати кошти в країну з такими небезпечними фінансовими тенденціями, тому останні кроки (хоча я говорив, що їх треба було більше і швидше робити), позитивно вплинуть на українську економіку».

Донедавна Віктор Пинзеник був противником нового кредиту МВФ. Він говорить, що змінив свою думку після того, як уряд , хай і з запізненням, почав на вимогу МВФ реформувати фінансовий сектор.

В уряді очікують, що новий кредит складе майже 15 мільярдів доларів. На думку Прем’єр-міністра Миколи Азарова, три мільярди з них Україна може отримати вже цього року.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG