Доступність посилання

ТОП новини

Почаївська Лавра претендує на ще більше майна


Свято-Успенська Почаївська Лавра
Свято-Успенська Почаївська Лавра

Львів – Настоятелі Почаївської лаври звернулись до влади Тернопільщини з проханням передати усі приміщення, які раніше історично належали монастиреві. При Тернопільській обладміністрації створена спеціальна комісія, яка сьогодні обговорюватиме питання, які стосуються Почаївської лаври, що перебуває в оренді у Московського патріархату.

Голова Тернопільської обласної адміністрації Михайло Цимбалюк підтвердив факт про звернення настоятелів лаври до влади. Мова йде про повернення тих споруд, які раніше належали монастиреві. Однак обласна адміністрація поставила чітку вимогу представникам Московського патріархату.

«Спочатку треба збудувати житло для тих членів сімей, які проживають у тих будинках і лише тоді ставити питання про відселення. Ніякі там інші пропозиції, що пропонують місцева влада і настоятелі лаври, щоб людей у гуртожиток переселити, непристосовані для життя, такого ми навіть не розглядаємо, про це не може бути мови, – говорить Михайло Цимбалюк. – Ми зараз звертаємось до органів центральної влади, щоб у бюджет наступного року закладались гроші під будівництво житла для людей у Почаєві, і тоді можливе відселення, повернення майна у власність лаври».

Однак це може стати прецедентом. Українська Греко-Католицька Церква теж може претендувати на майно, що історично їй належало до ліквідації 1946 року. Ба більше, УГКЦ може законно вимагати повернення їй і Почаївської Лаври. Адже, як відомо з архівних матеріалів Львівського Центрального Державного Історичного архіву, ця святиня, з 1713 до 1832 років належала монахам Василіянського Чину УГКЦ, які організували друкарню, вели місійну діяльність і саме василіяни побудували головний храм лаври – Святоуспенський. А у 1832 році російський імператор Микола І забрав Почаївську Лавру і віддав її Російській Православній Церкві.

Депутати Тернопільської облради хочуть заборонити передачу майна Почаївській лаврі

На найближчій сесії Тернопільської облради депутати ініціюватимуть ухвалення рішення, яке б забороняло передачу будь-якого майна області представникам УПЦ Московського патріархату.

У лютому цього року Тернопільська облрада вимагала від уряду, очолюваного ще тоді Юлією Тимошенко, повернути Почаївську лавру Кременецько-Почаївському державному заповіднику. Депутати вважають, що у 2003 році уряд Віктора Януковича незаконно передав архітектурний комплекс у безкоштовне користування УПЦ МП до 2052 року з правом продовжити цей термін.

Тернопільська облрада обґрунтовувала свою вимогу повернути Святиню державі тим, що безоплатне користування лаврою – це перший крок передати її й власність Московському Патріархату.

«Але не надійшло жодної відповіді, найменшої відписки. Нічого, ні слова, ні від Тимошенко, ні нині від Азарова. Ні Тимошенко, ні Ющенко нічого не зробили, щоб повернути святиню державі, щоб її не нищили, – каже депутат Тернопільської облради Олег Сиротюк. – Ми звернулись зі скаргою в прокуратуру на ігнорування уряду. А Почаївська лавра з кожним роком усе далі розростається, там українськості немає».

Почаївську лавру в Західній Україні називають п’ятою колоною Російської імперії. За прогнозами експертів, через два-три роки у Почаєві місцеві мешканці становитимуть меншість. Бо нерухомість масово скуповують громадяни Молдови та Росії, які працюють у лаврі. Переписують майно на Почаївську святиню і літні люди, з якими проводять попередню «роз’яснювальну» роботу. Почаївська лавра – це втрачена пам’ятка українського народу, такої думки дотримується переважна більшість релігійних експертів.

Сьогодні Тернопільщина претендує на роль духовного центру України, бо славиться Зарваницею, що належить УГКЦ, і Почаївською лаврою, під опікою Московського Патріархату.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG