Доступність посилання

ТОП новини

У Росії через спеку говорять про «кліматичну зброю»


Спека у Москві
Спека у Москві

Прага – Російський експерт заявляє, що нинішня небувала спека в Росії може бути результатом впливу таємної «кліматичної зброї» США. В інтерв’ю Радіо Свобода автор уточнив, що лише висловив припущення і не мав наміру висувати звинувачення. Тим часом його статтю швидко передрукували поважні російські видання.

Нинішня аномальна спека може мати не лише природничо-наукові пояснення, стверджує заступник директора російського Фонду стратегічної культури Андрій Арешев. Ця спека, заявляє він, спостерігається виключно в Росії і «на деяких навколишніх територіях».

У статті на сайті цього Фонду, що називає своєю метою захист інтересів «енергетичної, економічної, демографічної, інформаційної й духовної безпеки Росії», її автор, що є найпродуктивнішим письменником у цій організації, наводить на думку (хоча й не заявляє прямо), що це справа рук американців, зокрема, їхньої програми вивчення іоносфери, відомої за скороченням HAARP.

У статті наведено цитати про те, що ця програма є «зброєю масового ураження», яка, мовляв, здатна вибірково впливати на клімат окремих країн чи регіонів.

Згадує автор у цьому ж контексті і американський дослідний космічний апарат X-37B, який, за деякими даними, може нести лазерну зброю (щоправда, не пояснює, як ця можлива зброя стосується спеки).

І доходить висновку, що, «як видається, зміни клімату, поставлені на службу політичним інтересам, – зовсім не міф» і що «розробки в царині кліматичної зброї, як виглядає, виходять на «проектну потужність».

Однобічна гіпотеза

Сам Андрій Арешев в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що нічого не стверджував. «Перш за все, я хотів би сказати, що все, що написано в цій статті, скоріше навіть дописі, ні в якому разі не претендує на якусь істину в останній інстанції. Це, якщо хочете, просто припущення, це, так би мовити, певна гіпотеза», – сказав він.

І дійсно, доказів у статті немає – лише підбірка односпрямованих цитат і власні думки автора в тому ж напрямку. А проте її відразу передрукувала минулого тижня ціла низка російських видань, зокрема, державне агентство новин «РІА Новості» і журнал Міністерства закордонних справ Росії «Міжнародне життя».

«Мій допис не мав, так би мовити, на меті звинуватити Сполучені Штати чи якусь іншу країну, що вони, так би мовити, свідомо шкодять Росії – це було б дуже смішно», – каже автор статті, що має назву «Кліматична зброя: чи тільки конспірологія?»

Водночас, пишучи про можливу причетність до російської спеки таємничої американської «кліматичної зброї», він критикує американських авторів, які висловлюють такі самі припущення «в зворотному напрямку» щодо причини кліматичних лих у США.

«Можливо, ці автори надмірно згущують барви і є тими самими конспірологами, які скрізь шукають, так би мовити, якусь змову чи, так би мовити, використання тієї ж «кліматичної зброї», – заявив він.

Містика замість науки
Мешканців зоопарку у Санкт-Петербурзі поливають з пожежних гідрантів, щоб врятувати від спеки

Тим часом згадана американська установка програми вивчення іоносфери HAARP, розташована на Алясці, дійсно є улюбленим об’єктом найрізноманітніших «теорій змови».

Її вже не раз звинувачували в спричиненні всіляких катастроф, на кшталт повеней, посух, ураганів чи й руйнівних землетрусів в Афганістані й на Філіппінах – мовляв, із метою «потрусити мусульманських терористів».

Насправді ця програма, хоч і є напіввійськовою, цілком не секретна і, як кажуть учені, що розуміють її діяльність, ніяк не може бути «кліматичною зброєю».

Натомість для тих, хто не розбирається в цьому, її майже містична незрозумілість, величезний розмір дослідної установки й величезні енергії, які вона використовує, і стають причиною для вигадок.

Автор російської статті є за освітою істориком.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG