Доступність посилання

ТОП новини

У Варшаві сталися сутички громадян з поліцією


Мешканці польської столиці не дозволили перенести до костелу хрест, встановлений перед президентським палацом на знак жалоби за Лехом Качинським.

Як розповідає кореспондент Радіо Свобода, урочисте перенесення триметрового «смоленського» хреста з-під вікон президентського палацу до костелу мало відбутися сьогодні о 13-й годині. Однак представники громадського комітету захисту цього хреста, який вони вважають символом пам’яті загиблого в авіакатастрофі під російським Смоленськом президента, взяли свою святиню у щільне кільце.

Вони не підпустили до хреста ані скаутів, ані священиків. Під хрестом можна було почути звинувачення на адресу духовенства: «Ідіть звідси, священики! Ідіть! Ми будемо захищати хрест!».

Під палацом зібралася приблизно тисяча захисників хреста. Вони твердили, що, захищаючи хрест, готові пролити кров. Деякі з них намагалися прорвати кордони поліції. Правоохоронці змушені були застосувати сльозогінний газ.

Щоб не допустити ускладнення ситуації, канцелярія прем’єра скасувала урочистість. Голова канцелярії Яцек Міхаловський заявив: «Так, це поразка, мені дуже прикро, що так сталося, адже це передусім церковна урочистість, яку не вдалося організувати».

Припускають, що «смоленський хрест» таки височітиме під вікнами президентського палацу і в день присяги новообраного президента Броніслава Коморовського, яка призначена на 6 серпня.
XS
SM
MD
LG