Доступність посилання

ТОП новини

Міський голова Дніпропетровська подався у «регіонали»


Новоспечений регіонал Куліченко
Новоспечений регіонал Куліченко

Дніпропетровськ – Партія регіонів ще остаточно не визначилась із кандидатурою на посаду міського голови Дніпропетровська. Таку заяву сьогодні зробив член Партії регіонів, екс-керівник Дніпропетровської обласної організації Партії регіонів Олег Царьов. За його словами, останнє слово скаже партійна конференція. Між тим у понеділок, коли міський голова Дніпропетровська Іван Куліченко оголосив про свій вступ до Партії регіонів, питання виглядало як вирішене. Синьо-білі обіцяють керівнику міста-мільйонника організаційну і фінансову підтримку.

За 10 років у кріслі міського голови його підозрювали у зв’язках з різними політичними силами – НДП, БЮТом, Партією регіонів. На всі звинувачення Іван Куліченко відповідав: він не політик, він «господарник» – і міцно тримався своєї безпартійності. Ще півтора місяця тому він заперечував інформацію про вступ у Партію регіонів, наразі ж, за три місці до виборів, оголосив публічно.

Міський голова не приховує: у зближенні з регіоналами є прагматичні мотиви.

«Об’єднуються можливості – і організаційні, і фінансові – обласного і міського бюджетів. Припинилось протистояння між міською радою та виконавчою владою. Кілька проблемних років пішли в історію», – зазначив Іван Куліченко.

Де один – там й інші?

У Партії регіонів вступ міського голови одного з найбільших міст називають значущою подією. «Регіонали» вважають: поповнення їхніх лав міськими головами скоро набуде загальноукраїнських масштабів.

«А ми Івана Івановича не вмовляли. Вступ до партії закономірний. Сталася знакова подія: сформована єдина монолітна команда нашого регіону», – говорить керівник обласного осередку Партії регіонів, голова облдержадміністрації Олександр Вілкул.

Місцеве самоврядування перетворюється на місцеве врядування

Експерти ж тенденцію до масового вступу міських голів до партії влади вважають небезпечною. Дніпропетровський політолог Віктор Пащенко вважає, що Іван Куліченко був загнаний у глухий кут через зміну виборчого законодавства. Політолог зазначає: новий закон про місцеві вибори по суті забрав у громадян право бути обраними без застережень, не належачи до якоїсь партії.

«Цей процес має негативний вплив. Місцеве самоврядування має бути своєрідною «четвертою» гілкою влади, незалежним, а зараз місцеві органи влади вмонтовуються в систему. Виходячи з сутності місцевого самоврядування, мер має слухатись не партію, а територіальну громаду, яка його обрала. Отже, місцеве самоврядування втрачає сутність і перетворюється на місцеве врядування під егідою партійних очільників», – наголошує Віктор Пащенко.

Або мер, або політично вмер


Про вступ Івана Куліченка до Партії регіонів, як єдиний шанс бути обраним міським головою, говорять і інші аналітики.

Дніпропетровський політолог Андрій Золотарьов у вівторок заявив: «Те, що Іван Куліченко вступив у партію, остаточно закріпило його високі шанси вкотре стати міським головою, але й у Партії регіонів не було великого вибору».
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG