Доступність посилання

ТОП новини

Вибори Верховної Ради Криму таки відбудуться


Сімферополь – Вибори до кримського парламенту нинішньої осені усе ж відбудуться – попри спротив частини місцевих політичних сил. Верховна Рада автономії у середу зібралася на позачергову сесію та ухвалила рішення призначити свої чергові вибори на 31 жовтня – разом з місцевими виборами в інших регіонах України.

Згідно з чинним законодавством, саме кримський парламент визначає дату проведення чергових виборів до Верховної Ради Автономної Республіки Крим які, втім, проходитимуть за загальноукраїнським законом про вибори до місцевих органів влади.

Формально термін повноважень нинішнього складу Верховної Ради автономії минув у травні і деякі фракції наполягали на проведенні виборів уже влітку, а деякі політики взагалі пропонували перенести їх на весну 2011 року. Кілька разів на сесіях були спроби поставити це питання, але перемогла позиція більшості, контрольованої Партією регіонів, – для економії коштів день кримського голосування поєднати з датою загальноукраїнських виборів.

За таке рішення на позачерговій сесії проголосували 74 зі 100 депутатів за списком. Кримський парламент також запропонував республіканським організаціям партій, представленим у Верховній раді України нинішнього скликання, подати кандидатури до складу виборчої комісії Криму. Протягом кількох найближчих тижнів має пройти ще одна позачергова сесія Верховної Ради АРК, яка і сформує кримський виборчком.

Політична мапа Криму зміниться?

Хоча до дати голосування ще майже три місяці, тим не менш, преса друкує чимало прогнозів про те, як може змінитися кримський парламент після 31 жовтня. За різними соціологічними опитуваннями, Партія регіонів може отримати до 60% голосів кримських виборців. Самі «регіонали» називають цифру 70%.

До парламенту автономії очевидно, без проблем пройдуть партія «Союз», комуністи, блок «Російська єдність» (якщо зможе переформатуватися у партію), «Батьківщина» і Народний Рух України, підтримуваний Меджлісом кримськотатарського народу. Втім, на думку експертів, їхній вплив у місцевому парламенті, напевно, суттєво знизиться.

Мають шанси потрапити до Верховної Ради Криму також «Сильна Україна» Тігіпка, «Фронт перемін» Яценюка і ПСПУ Вітренко, але остання політсила – лише за умови, що сама Наталя Вітренко очолить кримський список.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG